MonPlaneta
El sistema immunològic dels papuans conté restes d’ADN denissovà

Els papuans actuals tenen un sistema immunològic que es va desenvolupar amb la influència de l’ADN dels denissovans, un parent misteriós dels humans moderns que se sap que, en alguns indrets, es va hibridar amb els nostres avantpassats. Així ho afirmen els resultats d’un estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Melbourne (Austràlia) i publicat a la revista ‘PLOS Genetics’.

Un parent misteriós dels neandertals

Els indígenes de l’illa de Nova Guinea han heretat fins a un 5% del seu genoma dels homes de Deníssova, una espècie propera als neandertals que es coneix, des de fa pocs anys, gràcies a algunes restes trobades a Sibèria i el Tibet i també per les restes d’ADN que han deixat en diverses poblacions humanes i també en restes d’altres espècies prehumanes.

Restes d'os de la filla d'un home denissovà i una dona neandertal  | Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva
Restes d’os de la filla d’un home denissovà i una dona neandertal, un altre exemple d’hibridació entre espècies molt properes als humans | Institut Max Planck d’Antropologia Evolutiva

Analitzant l’ADN buscant fragments d’altres espècies

Per aprofundir en el coneixement sobre els denissovans i la seva relació amb els papuans, els investigadors van analitzar el genoma de 56 persones per identificar seqüències d’ADN denissovà o neandertal i veure quin efecte tenen en el funcionament de diversos tipus de cèl·lules. Els resultats apunten no només que els papuans tenen ADN denissovà però gens de neandertal sinó, també, que aquests fragments de codi genètic afecten les cèl·lules del sistema immunològic i les seves funcions.

Resultat que animen a continuar investigant

La recerca feta per aprofundir en aquests resultats va confirmar no només que l’ADN denissovà regula gens propers sinó que ho fa de maneres que poden afectar la seva resposta a les infeccions. Així, sembla que la hibridació va alterar el sistema immunològic dels humans moderns que vivien a Nova Guinea i les illes properes, possiblement ajudant-los a adaptar-se a l’entorn.

Cadena d'ADN  | Wikimedia Commons
Les anàlisis han identificat fragments de l’ADN provinents del codi genètic dels denissovans | Wikimedia Commons

Continuar explorant aquestes restes d’ADN d’espècies extingides d’humans en les persones d’avui, i aprenent quins efectes causen pel que fa a l’expressió genètica, podria ser molt important per entendre quines conseqüències va tenir la hibridació entre els humans antics i altres espècies properes. El resultat d’aquest estudi, a més, també dóna suport a la idea que aquest ADN antic va tenir una influència important en la diversitat genètica i l’evolució dels humans actuals, afectant moltes característiques de les persones que el van heretar.

Més notícies
La cova Deníssova, a Sibèria | Wikimedia Commons

Un descobriment a les Filipines aporta una nova pista a l’enigma més gran de l’evolució humana

Un grup ètnic del país té el tant per cent més alt que s'ha vist mai d'ADN d'aquest parent dels humans moderns
:  - Mobile
Svante Pääbo és el Premi Nobel de Medicina 2022 | Comitè Nobel

Svante Pääbo, Nobel de Medicina per seqüenciar l’ADN dels neandertals

El genetista suec va aconseguir una cosa que "semblava impossible"
:  - Mobile
Possible aspecte d'un home de Neandertal | Museu d'Història Natural de Kensington / Michael Brace / Flickr

Descoberta una diferència clau entre el cervell d’humans i neandertals

Aquesta petita variació podria haver tingut un impacte decisiu en la nostra victòria evolutiva
:  - Mobile
Reproducció artística d'humans primitius  | Domini Públic

Només el 7% del nostre ADN és exclusiu dels humans moderns

La resta el compartim amb els nostres parents més propers, extingits de fa temps
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa