MonPlaneta
Resolt el misteri d’un dels primers avantpassats dels animals de 4 potes
  • CA

Després de 130 anys, un equip d’investigadors liderats per la Universitat Nacional d’Austràlia i la Universitat de Tòquio (Japó) han aconseguit classificar un dels fòssils de vertebrats més misteriosos que s’han trobat fins ara. En un article publicat a la revista ‘Nature’, els científics han revelat que l’animal era, molt probablement, un avantpassats més antics des animals de quatre potes del nostre planeta.

Aquesta troballa és molt important perquè augmenta el coneixement disponible sobre un dels moments claus de l’evolució de la vida a la Terra: l’aparició dels primers animals que van sortir del mar i van començar a desplaçar-se per terra ferma. En aquest cas, els fòssils han tingut confosos els científics des que van ser descoberts el 1890 i, fins ara, semblava que no es podria treure mai l’entrellat sobre què era exactament aquest ésser.

Fòssil de dickinsonia, l'animal més antic que es coneix | Universitat Nacional Australiana
Fòssil de dickinsonia, un dels animals més antics que es coneix | Universitat Nacional Australiana

Una anguila prehistòrica

Segons sembla, el Palaeospondylus gunni era un animal vertebrat relativament semblant a un peix però amb alguns trets considerats molt estrany, com ara que no tenia dents. Amb un cos allargat com el d’una anguila, es calcula que va viure fa 390 milions d’anys, i podria ser un dels primers ancestres dels animals amb quatre potes.

Fins ara, comparar els trets morfològics d’aquest animal amb els d’altres havia estat molt complicat, però la millora de la segmentació i visualització en 3D d’alta resolució ha posat les coses molt més fàcils als investigadors. Gràcies a això, aquest darrer estudi conclou que, pel seu esquelet de cartílag i l’absència d’apèndixs, probablement se’l pot classificar com un membre dels Sarcopterygii, un grup de peixos amb aletes lobulades.

Un lloc a l’arbre de la vida a la Terra

Gràcies a aquest descobriment, els investigadors podrien arribar a deduir una gran llista de trets morfològics dels animals amb quatre potes i, fins i tot, reconstruir el seu arbre evolutiu, arribant, especialment, a l’indret en què algun dels seus avantpassats va deixar de viure a l’aigua i van começar a desplaçar-se terra endints, iniciant la conquesta dels animals terrestres de pràcticament totes les zones emergides del planeta.

Més notícies
L'exemplar descobert podria ser un avantpassat dels mussols diürns actuals | Pixabay
Descobreixen un mussol extingit que caçava de dia
L'estructura dels ossos del crani apunta que tenia una pupil·la més petita per entorns més il·luminats
La pregunta sobre si els dinosaures tenien la sang calenta o freda ha estat motius de debat científic durant dècades
Un nou estudi revela finalment si els dinosaures tenien la sang calenta
Segons apunten els resultats la immensa majoria sí però hi havia excepcions notables
Un científic afirma que ha trobat un tros del meteorit que va caure a la Terra fa 66 milions d'anys, causant una extinció massiva | Pixabay
Afirmen haver trobat fragments de l’asteroide que va matar els dinosaures
La NASA ha titllat el descobriment d'"al·lucinant"
L'home de Flores podria continuar vivint a l'illa que li va donar nom, segons alguns testimonis oculars | Wikimedia Commons
Un antropòleg afirma que un homínid que es creia extingit encara sobreviu
Alguns indonesis afirmen haver vist criatures quasihumanes, i Gregory Forth està convençut que són l'Homo floresiensis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa