MonPlaneta
Descobreixen un mussol extingit que caçava de dia
  • CA

El descobriment d’un exemplar fòssil de mussol molt ben confirmat ha permès descobrir que, al contrari que la majoria dels seus parents contemporanis, caçava de dia. Presentat en un article a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, aquest ocell, batejat Miosurnia diurna, va viure durant el Miocè, fa entre 9,5 i 6 milions d’anys, i els seus hàbits de caça diürna han estat identificats gràcies a l’estructura dels ossos del crani, que indiquen que tenia una pupil·la més petita, adaptada a molta més il·luminació.

Una família d’ocells molt antiga

Els paleontòlegs han trobat i identificat mussols d’èpoques que es remunten fins fa uns 60 milions d’anys, relativament poc després de l’extinció dels dinosaures. Aquest exemplar, però, és únic tant perquè és gairebé complet com perquè ha permès obtenir la primera prova de comportament diürn molts milions d’anys abans del que es pensava.

La conca de l’ull ha estat determinant per poder provar-ho. En els ocells, els ossos que hi ha al voltant donen molta informació sobre la mida de la pupil·la que, en aquest cas, devia ser petita, i si ho és vol dir que l’animal podia tenir bona visió fins i tot amb els ulls no gaire oberts. Això contrasta amb la majoria de mussols actuals, que han de poder obrir molt els ulls per deixar entrar tanta llum com sigui possible.

El crani del mussol ha permès saber com tenia els ulls i deduïr que caçava de dia | IVPP
El crani del mussol ha permès saber com tenia els ulls i deduïr que caçava de dia | IVPP

Un exemplar en perfecte estat

En quin moment gran part d’ells van tornar-se caçadors nocturns, o si van ser aquests que es van tornar diürns, és difícil de saber, perquè el registre fòssil està molt fragmentat i és difícil trobar cranis, especialment prou ben conservats. En qualsevol cas, sembla que aquest en concret devia ser, pel que se’n sap, un avantpassat dels mussols diürns actuals. De fet, l’exemplar està tan complet que només li falta una ala i alguns dits dels peus. Fins i tot s’han conservat alguns continguts del seu estómac, on hi ha petits fragments d’os que devien ser de mamífers de l’època.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa