MonPlaneta
El primer oxigen de la Terra podria haver estat format pels terratrèmols

El primer oxigen que hi va haver a la Terra en la forma en el què el respirem podria haver aparegut gràcies a l’acció dels terratrèmols. Segons un article publicat a la revista ‘PNAS’, aquests moviments sísmics podrien haver esclafat i triturat el quars present a la Terra que, en reaccionar amb l’aigua, haurien alliberat aquest gas, contribuïnt a crear les condicions necessàries perquè evolucionessin els organismes fotosintètics que, al seu torn, van generar la majoria d’oxigen que hi ha a dia d’avui a l’atmosfera del nostre planeta.

La Terra gairebé no tenia oxigen fins que es va produir la Catàstrofe

L’oxigen, actualment, suposa aproximadament un 20% de l’aire de la Terra, i la majoria continua sent produït per plantes i microorganismes. Al principi, però, no era així, ja que al nostre planeta hi havia concentracions molt baixes d’aquest element. No va ser fins fa uns 2.400 milions d’anys, de fet, que la proliferació de microorganismes que feien la fotosíntesi i alliberaven oxigen van provocar l’anomenada Catàstrofe de l’Oxigen, una extinció massiva que, no obstant això, va deixar la Terra a punt perquè es desenvolupessin els éssers vius que coneixem.

Els cianobacteris, o algues blaves, van ser responsables de la Catàstrofe de l'Oxigen | Lamiot (CC)
Els cianobacteris, o algues blaves, van ser responsables de la Catàstrofe de l’Oxigen | Lamiot (CC)

L’existència d’antioxidants des d’antic, una pista

El fet que hi hagi enzims antioxidants a tot l’arbre de la vida, però, fa pensar als científics que, abans que passés això, ja hi havia hagut algun avantpassat comú que havia estat exposat a aquest element. És per això que els investigadors responsables d’aquest article van triturar quars i el van exposar a l’aigua en unes condicions químiques semblants a les que hi havia a la Terra primitiva.

Així és com van comprovar que, efectivament, la reacció podia formar no només oxigen molecular (O2) sinó també altres compostos reactius, com ara el peròxid d’hidrogen. Aquestes molècules, de fet, conegudes com a radicals lliures, podrien haver estat molt importants al principi de l’evolució ja que poden danyar tant l’ADN com altres components de les cèl·lules i, per tant, la vida va desenvolupar els primers enzims antioxidants per defensar-se d’aquest perill.

L’exposició a l’oxigen va permetre la supervivència de la vida

Segons els càlculs dels investigadors, els terratrèmols, juntament amb l’erosió i el moviment del gel, va triturar quars i altres minerals silicats que van interactuar amb l’aigua per produir aquestes mateixes molècules d’oxigen fa milers de milions d’anys. De fet, només amb els moviments sísmics, es podria haver creat 100.000 milions de cops més peròxid d’hidrogen del que podrien haver creat totes soles les reaccions atmosfèriques.

Els organismes que es van adaptar a aquesta presència d’oxigen, doncs, van ser els que van poder sobreviure a la Catàstrofe de l’Oxigen, juntament amb els que l’havien provocat.

Més notícies
Fumaroles a la Terra, semblants a les que hi podria haver al fons d'Encèlad i origen de la vida al nostre planeta
La vida a la Terra ja prosperava fa 3.500 milions d’anys
El metabolisme dels primers organismes que van habitar el nostre planeta ha deixat una empremta que permet fer càlculs aproximats de la seva abundància
La Terra, poc abans de l'aparició de la vida, podria haver tingut un aspecte semblant a aquest | NASA
Noves proves que la vida a la Terra va venir de l’espai
L'anàlisi d'alguns meteorits dóna suport a aquesta teoria, ja que contenen tots els components de l'ADN i l'ARN
Llamps
Els llamps, detonadors de la vida a la Terra
Un nou estudi apunta que els llamps i no els meteorits serien els responsables de l'inici de la vida al nostre planeta
Els estromatolits són els éssers vius més antics que es coneixen | Wikimedia Commons
Nou avenç en la comprensió de l’origen de la vida a la Terra
Un equip d'investigadors ha descobert estructures de proteïnes que podrien haver estat el principi de tot

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa