MonPlaneta
Noves proves que la vida a la Terra va venir de l’espai
  • CA

Una nova anàlisi de meteorits caiguts a diversos països aporta noves proves que, com afirma una teoria força acceptada, els ingredients que van formar la vida a la Terra van venir de l’espai. El nou estudi, publicat a la revista ‘Nature Communications’, revela que les roques estudiades, que van caure al que actualment són els Estats Units, el Canadà i Austràlia, contenen tots els components químics necessaris per formar tant l’ADN com l’ARN.

Els components essencials de la vida

Fins fa poc, d’aquests meteorits “només” se n’havien aconseguit extreure tres dels cinc compostos necessaris, anomenats nucleobases, però aquest darrer treball, molt més precís, ha trobat els dos que faltaven. Les nucleobases són compostos que contenen nitrogen i que són crucials per formar l’estructura de doble hèlix de l’ADN, i trobar una roca d’origen extraterrestre que conté tot el necessari per formar vida com la que hi ha a la Terra dóna una gran empenta a la teoria que, l’aparició dels organismes del nostre planeta es va produir gràcies a materials vinguts de l’espai.

Els científics fa temps que miren d’entendre com va poder passar que aquests compostos químics, en un entorn amb aigua i una temperatura suficient, s’unissin per acabar formant un ésser viu capaç de reproduir-se (duplicar-se, més aviat). Conèixer com es van formar l’ADN i l’ARN seria molt important, ja que contenen les instruccions que construeixen i fan funcionar els organismes vius.

El meteorit de Murchison, un exemple de condrita carbonàcia | Wikimedia Commons
El meteorit de Murchison, un exemple de condrita carbonàcia i un dels meteorits analitzats en aquest treball | Wikimedia Commons

Meteorits amb un component molt alt de carboni

Els investigadors van examinar els materials de tres meteorits caiguts els anys 1950, 1969 i 2000 i que havien estat estudiats amb anterioritat. Formen part del que es coneix com a condrites carbonàcies, unes roques que es creu que es van formar durant els primers temps d’existència del sistema solar i que són molt riques en carboni, el constituent primari de tota la vida a la Terra.

Aquestes tres roques contenen una barreja molt complexa de molècules orgàniques, moltes de les quals encara no es coneixen, però se sap que entre el 2% i el 4% de la seva massa correspon a carboni orgànic. Fa 4.500 milions d’anys, quan es va formar la Terra, era bombardejada constantment per meteorits, cometes i tot tipus de materials, i la vida hi va aparèixer als seus mars primordials fa uns 3.500 milions d’anys. Aquesta és, si més no, la data més acceptada, tot i que hi ha fòssils encara més antics on s’hi han detectat el que podrien ser restes de vida.

Estromatòlits
Estromatòlits com aquests, trobats a Austràlia i amb 3.500 anys d’antiguitat, són entre les mostres de vida més primigènia que s’han identificat mai

Una passa endavant en la comprensió de l’origen de la vida

Aquestes cinc nucleobases no van ser l’únic que va fer falta perquè aparegués la vida, ja que, entre d’altres coses, també calen aminoàcids per formar proteïnes i enzims, sucres i àcids grassos. No obstant això, saber que aquests elements van poder arribar de l’espai dóna una idea molt més clara de què hi havia a la sopa primigènia d’on van sorgir els primers organismes del nostre planeta.

Més notícies
L'eriçó de mar d'espines llargues (Diadema antillarum) està morint en grans quantitats | Wikimedia Commons
Els eriçons de mar del Carib estan morint en massa per raons desconegudes
Investigadors alerten de les conseqüències catastròfiques que podria tenir en els ecosistemes marins
La vida als mars i oceans del nostre planeta està greument amenaçada pels efectes del canvi climàtic | NASA
La vida marina s’encamina cap a una extinció massiva
Si l'aigua continua escalfant-se, la majoria d'animals que viuen als oceans podrien morir
Un asteroide apropant-se a la Terra | Pixabay
Confirmen la caiguda a la Terra d’un meteorit de l’espai interestel·lar
Segons el Comandament Espacial dels Estats Units, la roca va arribar al nostre planeta des de fora del Sistema Solar
La vida podria haver-se originat a molts altres planetes a més del nostre, però la forma que pugui haver pres és un misteri | Pixabay
Un equip d’astrobiòlegs mira de predir com és la vida fora de la Terra
Està creant eines per identificar patrons químics de com es podria haver desenvolupat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa