MonPlaneta
Identifiquen la flor conservada en ambre més grossa del món
  • CA

Un equip de científics han identificat el que, sembla, és la flor conservada en ambre més grossa del món. En un article publicat a ‘Scientific Reports’, els investigadors analizen a fons aquesta planta, de gairebé 40 milions d’anys d’antiguitat i que va ser descoberta fa més d’un segle a prop de Königsberg, al Bàltic, que aleshores era Prússia Oriental i que ara és coneguda com a Kaliningrad, un exclavament rus a la regió.

Un fòssil oblidat en una gran col·lecció

Documentada per primera vegada el 1872 com a pertanyent a un farmacèutic anomenat Kowalewski, la flor devia florir en un bosc de coníferes i, poc després, la resina dels arbres en va capturar tant els pètals com el pòl·len. Després del seu descobriment, però, va ser ignorada durant moltíssim temps i va anar voltant fins arribar a la col·lecció de l’Institut Federal de Geociències i Recursos Naturals de Berlin, a Alemanya.

És allà on una investigadora va sentir a parlar de l’exemplar X4088, com havia estat registrat. Pensant que els qui n’hi havien parlat exageraven pel que fa a la seva mida i estat de preservació, va visitar la col·lecció d’ambres de l’institut, en sí mateix molt poc conegut. Hi va trobar moltes més flors de les que s’esperava i, entre elles, aquesta, amb uns 2,8 centímetres de diàmetre, unes tres vegades més grossa que la majoria de fòssils semblants.

Berlin té una col·lecció enorme de fòssils de molts tipus, i és aquí on s'ha redescobert aquesta flor tan especial | Daniel Mennerich / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Berlin té una col·lecció enorme de fòssils de molts tipus, i és aquí on s’ha redescobert aquesta flor tan especial | Daniel Mennerich / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Havia estat mal classificada

Aquest redescobriment va fer que la científica, la doctora Eva-Maria Sadowski, s’interessés per l’exemplar i l’examinés, extraient-ne pòl·len per analitzar-lo. És així com es va adonar que, en el primer estudi que se li va fer, havia estat mal identificada. Segons sembla, està molt relacionada amb una família de plantes amb flor que a dia d’avui són habituals a l’Àsia i que s’anomenen Symplocos. És per això, i pel seu primer propietari conegut, que Sadowski i els investigadors que l’han ajudat en la seva recerca proposen rebatejar-la com a Symplocos kowalewskii.

L’ambre, un tipus de fòssil fascinant

Així, la simple curiositat ha permès fer un nou avenç en el coneixement de la flora del passat gràcies a l’ambre. Un tipus de fòssils que ofereixen una manera molt diferent de veure els animals i plantes de fa milions d’anys i on s’han trobat exemplars molt diversos, no només de plantes i flors sinó també una cua de dinosaure, crancs, formigues (i els fongs que les parasiten), abelles, ocells, llangardaixos i fins i tot una mare aranya i les seves cries.

Més notícies
La pinya germinant a l'interior d'un tros d'ambre | Universitat Estatal d'Oregon
Un fenomen raríssim, conservat en ambre durant 40 milions d’anys
La germinació de pinyons a dins de les pinyes és tan excepcional que només s'havia descrit un cop a la història
El tardígrad fòssil descobert en ambre | Universitat de Harvard
Descobreixen un tardígrad de 16 milions d’anys conservat en ambre
Aquesta troballa extraordinària permetrà conèixer millor els animals més resistents de la Terra
Milpeus atrapat en ambre
Troben 450 milpeus conservats en ambre de fa 100 milions d’anys
S'han identificat exemplars de 13 dels 16 grups que existeixen actualment, la meitat dels quals són els més antics de què es té constància
Reproducció de l'escarabat conservat en ambre quan vivia en llibertat | Universitat de Bristol
Un fòssil sorprenent ens mostra el darrer àpat d’un dels primers pol·linitzadors de la Terra
Es tracta d'un escarabat que va quedar atrapat en ambre i de qui s'ha pogut analitzar la matèria fecal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa