MonPlaneta
Els neandertals ja menjaven llegums cuits fa 70.000 anys
  • CA

Un equip d’investigadors ha descobert, gràcies a l’anàlisi de restes trobades al nord de l’Irak i a Grècia, la gran complexitat de la gastronomia de l’Edat de Pedra. Segons un article que han publicat a la revista ‘Antiquity’, això és cert tant pels humans moderns com també pels b que, fa 70.000 anys, ja menjaven llegums cuits. Els seus processos de cuina eren prou elaborats, amb diverses passes, i combinaven diversos tipus d’aliments a la seva dieta.

Tècniques de cuina antiguíssimes

Els fruits secs silvestres, els pèsols, un llegum de l’espècie de les fabàcies i diversos tipus d’herbes eren combinats amb mongetes o llenties i, fins i tot, amb mostassa silvestre. Per donar-los un gust menys amargant, els ingredients eren submergits en aigua triturat o aixafats, cosa que també permetia treure’n la closca.

En aquesta cova, fa 70.000 anys, els neandertals ja desplegaven tècniques culinàries força complexes | Chris Hunt
En aquesta cova, fa 70.000 anys, els neandertals ja desplegaven tècniques culinàries força complexes | Chris Hunt

Aquestes tècniques sembla que són molt antigues ja que, tant a les restes de l’Irak, de neandertals de fa 70.000 anys i d’humans de fa 40.000 anys; com a les de Grècia, d’humans de fa 12.000 anys, s’han trobat plantes i s’han identificat maneres de cuinar-les molt semblants. Això fins i tot podria fer pensar en una tradició culinària heretada al llarg de desenes de milers d’anys i que podria haver passat d’una espècie a l’altra.

El sabor, un valor ancestral

Tot plegat sembla indicar clarament que, ja a l’època prehistòrica, el sabor era un valor que es tenia en compte i que dictava les combinacions d’ingredients a l’hora de cuinar. Fins ara, es pensava que aquestes tècniques més creatives a l’hora de preparar el menjar havien aparegut molt més tard, amb el pas dels caçadors-recol·lectors a l’agricultura i la ramaderia, que va tenir lloc fa entre 6.000 i 10.000 anys.

Així sembla que, fa 70.000 anys, la vida ja era alguna cosa més que mirar d’aconseguir alguna peça de caça i coure-la abans de menjar-la. La cuina com l’entenem a dia d’avui, més enllà de la simple cocció dels aliments, podria tenir una història enormement més llarga del que s’havia pensat fins ara.

Més notícies
Aquesta galeta és un dels primers aliments que s'han cuinat mai a l'espai
Unes galetes de xocolata, el primer menjar cuinat a l’espai
Els astronautes de l'Estació Espacial Internacional les van preparar en un experiment que no s'havia fet mai fins ara
La cocció de les hamburgueses, objecte d'estudi | Pxhere
La ciència calcula la manera més ràpida de cuinar una hamburguesa
La clau és al número de vegades que es gira mentre es cou
Vista general de l'excavació a Loteshwar, a l'Índia, un dels indrets d'on s'han extret mostres de ceràmica | UPF
Les restes de ceràmica permeten saber com cuinava una civilització antiga
Un estudi amb participació catalana identifica rastres de menjar en recipients d'entre 4.000 i 5.300 anys
El sector nord de la ciutat grega d'Empúries, on s'aprecien l'esperó rocallós i tot el penya-segat de l'antiga façana litoral | MAC-Empúries
Troben per primer cop una cuina grega a Empúries
Els arqueòlegs també han aconseguit mostrar el penya-segat on hi havia la ciutat i l'esperó de roca que protegia el primer port

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa