MonPlaneta
Les mòmies de les torberes, una porta a mil·lennis de violència a Europa
  • CA

Les mòmies trobades a les torberes d’Europa, que sumen aproximadament dos milers de cossos, són tota una porta a mil·lennis de violència al Vell Continent. En un article publicat a la revista ‘Antiquity’, un equip d’investigadors examina aquests cadàvers tan ben preservats, que permeten conèixer les maneres brutals com van morir molts d’ells i, així, saber més coses sobre la vida, les societats i els costums de les societats de l’antiguitat.

Les condicions fredes i àcides de les torberes, juntament amb la seva composició química, han fet que la pell, els ossos, la roba, les pertinences i fins i tot el contingut dels seus estómacs s’hagi conservat perfectament durant milers d’anys i ara, per primera vegada, s’ha fet un estudi general de totes aquestes mòmies, enterrades seguint una tradició funerària que es creu que es va practicar durant uns 7.000 anys d’Irlanda a l’Europa de l’Est.

Les torberes de l'Amazones són una enorme reserva de carboni que corre perill no només de deixar de captar-ne sinó també d'alliberar-ne | Wikimedia Commons
Les torberes van ser un lloc d’enterrament durant milers d’anys al nord d’Europa | Wikimedia Commons

Analitzant unes 1.000 mòmies

Tot i que les torberes són llocs on és fàcil perdre’s, i és possible que alguns dels cadàvers morissin per accident, també n’hi ha d’altres que van morir de manera brutal i els seus cossos van ser dipositats –o llençats– allà. Els investigadors han recollit dades disponibles d’unes 1.000 mòmies trobades a 266 jaciments diferents. En total, els investigadors van poder establir la causa de la mort de 57 d’elles, 45 de els quals van ser violentes. Curiosament, la majoria de morts violentes detectades es van produir en dos períodes de temps diferenciats: entre el 5.200 a.C. i el 2.800 a.C. i entre el 1.000 a.C. i l’any 1.100.

L'Home de Tollund | Antiquity
L’Home de Tollund, que va ser sacrificat, és una de les mòmies de les torberes més coneguda | Antiquity

Assassinats, execucions i morts accidentals

Entre les causes de les morts hi ha impactes fortíssims al cap, fletxes i fins i tot algunes persones que van ser penjades. Tot i que tradicionalment s’ha pensat que moltes d’aquestes mòmies devien correspondre a sacrificis humans, els investigadors creuen que hi podria haver moltes altres explicacions. Podrien haver estat assaltats i assassinats, o bé morts en algun tipus de conflicte. A més, també podrien haver estat delinqüents executats pels seus crims contra la comunitat.

Una tradició que va durar fins a finals de l’Edat Mitjana

Els cossos també han estat dividits en tres categories: les mòmies amb la pell, els teixits tous i els cabells intactes; els esquelets i les restes parcials. Les mòmies, típicament, són en zones una mica més elevades. Això, juntament amb el fet que la supervivència dels teixits depèn de la velocitat de la immersió en l’aigua, la temperatura i la presència d’insectes i microorganismes, fa pensar que els enterraments a les torberes eren una tradició arrelada que es va mantenir durant milers d’anys, apareixent a Escandinàvia fa 7.000 anys i escampant-se per Europa. De fet, es creu que aquesta pràctica va durar fins a finals de l’Edat Mitjana.

Més notícies
Aquestes restes trobades a Portugal han estat identificades com la mòmia més antiga que s'ha trobat mai | European Journal of Archaeology
Descoberta la mòmia més antiga del món
Una troballa a un jaciment de fa 8.000 anys a Portugal podria canviar les idees establertes sobre aquesta pràctica
L'anàlisi de dues mòmies amb les tecnologies més avançades ha permès determinar que van ser assassinades | Frontiers in Medicine
L’autòpsia d’unes mòmies descobreix dos assassinats de fa més de 800 anys
Una d'elles va ser colpejada al cap i apunyalada mentre que a l'altra li van trencar el coll
Les catacombes dels caputxins de Palerm | Wikimedia Commons
Estudien el misteri dels nens momificats de les catacumbes de Palerm
Es vol descobrir tant com es pugui de les vides d'aquests infants morts entre els segles XVIII i XIX
Una de les mòmies de Tarim, exposada a un museu de Xinjiang, a la Xina
Esbrinen l’origen d’unes mòmies misterioses trobades a la Xina
Les anàlisis d'ADN han permès descobrir a quin grup poblacional pertanyien, una revelació sorprenent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa