MonPlaneta
Estudien el misteri dels nens momificats de les catacumbes de Palerm
  • CA

Els 160 nens momificats que hi ha a les catacumbes dels caputxins de Palerm, a Sicília (Itàlia) són un misteri que, de moment, no s’ha aconseguit resoldre. Aquest serà, però, l’objectiu d’un equip internacional d’investigadors, que mirarà de descobrir com van viure i per què van ser enterrats d’aquesta manera tots aquests infants, morts entre els segles XVIII i XIX.

Segons expliquen els mateixos científics a la cadena nord-americana NBC, el seu estudi vol fer servir els raigs X per conèixer millor tant l’edat com l’estil de vida que duien aquests infants abans de morir, en el primer treball que es fa estrictament sobre aquests infants, que se sap que van ser enterrats entre 1787 i 1880. Així, es podran observar problemes de desenvolupament, traumes, malalties…

Els investigadors busquen pistes de la causa de la mort, les condicions de salut en el moment de morir i el desenvolupament per reconstruir la vida d’aquests nens, que formen part de la col·lecció de restes momificades més gran del continent europeu. A les catacumbes dels caputxins de Palerm hi ha gairebé 1.300 cadàvers, molts d’ells en un estat de conservació excepcional. Tot i que són una gran atracció de l’illa, se sap molt menys del que es voldria sobre qui eren aquelles persones.

La mòmia de la petita Rosalia Lombardo és la més coneguda de les catacombes | Wikimedia Commons

És per això que els científics volen investigar els cossos de l’anomenada “sala dels nens” de les catacumbes. Dels aproximadament 163 cadàvers que hi ha, se n’estudiaran 41, els que són de més fàcil accés. Seran escanejades completament per obtenir-ne el màxim d’informació possible i, combinant-ho amb la roba i altres elements de la tomba, permetrà saber moltes més coses d’aquests nens.

Els treballs començaran la setmana vinent i començaran allà on ho va deixar un estudi anterior: el de Rosalia Lombardo, la mòmia d’una nena de dos anys que va morir de pneumònia el 1920, una de les darreres persones a ser enterrades a les catacumbes. El seu estat de conservació l’ha convertit en un símbol d’aquesta atracció turística.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa