MonPlaneta
L’autòpsia d’unes mòmies descobreix dos assassinats de fa més de 800 anys

Un equip internacional d’investigadors ha descobert dos assassinats de fa més de 800 anys. En un article publicat a ‘Frontiers in Medicine’, revelen com les autòpsies “virtuals” de tres mòmies descobertes a Amèrica del Sud van permetre observar clarament com una d’elles havia estat colpejada al cap i apunyalada, segurament per dos assaltants, mentre que a l’altra li havien trencat el coll. La tercera mòmia també tenia danys, però sembla que s’havien produit després de la mort.

La violència del passat, un territori poc conegut

Aquest estudi forma part de la línia d’investigació que vol descobrir quins nivells de violència hi havia en algunes societats antigues i com ha evolucionat amb el temps. Si bé entre les mòmies de l’Antic Egipte hi ha molts registres de lesions traumàtiques, en el cas de les mòmies d’Amèrica del Sud, que sovint es van formar de manera natural i es preserven excepcionalment bé, n’hi ha menys casos.

La mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos

No obstant això, sí que n’hi ha alguns, com ara un crani precolombí de la regió de Nazca que tenia signes d’un trauma rotacional a les cervicals o ara la mòmia d’una dona amb fractures a la cara que coincidien amb els cops que li podrien haver donat amb una arma. Un infant momificat, a més, també tenia senyals semblants.

L’any 1993, es van fer servir raigs X per analitzar 63 mòmies i fragments de mòmies, de les quals 11 tenien lesions traumàtiques al crani, però com que eren d’indrets, grups humans i períodes diferents, era difícil treure conclusions generals. L’any passat mateix, uns investigadors van trobar 40 cossos amb senyals de violència extrema d’entre 194 adults enterrats fa entre 2.800 i 1.400 anys al desert d’Atacama, al nord de Xile.

L'autòpsia virtual de la mòmia va mostrar clarament els efectes d'una punyalada per l'esquena | Frontiers in Medicine
L’autòpsia virtual de la mòmia va mostrar clarament els efectes d’una punyalada per l’esquena | Frontiers in Medicine

Colpejat per davant i apunyalat per l’esquena

Són precisament aquests mateixos investigadors que han combinat l’antropologia, la medicina forense i la patologia per reconstruir aquestes tres mòmies gràcies a les darreres tecnologies. Fent servir la tomografia computeritzada, van poder veure algunes coses que, fins fa poc, resultaven impossibles de veure.

La primera mòmia, coneguda com la “Mòmia de Marburg” per la ciutat alemanya on es troba actualment, correspon a un home que va morir entre els 20 i els 25 anys i que media uns 172 centímetres d’alçada. Pel que sembla, era un pescador de la cultura Arica, que vivia al que actualment és el nord de Xile, i va morir en algun moment entre el 996 i el 1147.

Les cicatrius dels pulmons apunten clarament a que patia de tuberculosi, però aquesta no va ser la causa de la seva mort: segons els investigadors, és clar que el van assassinar. Va ser apunyalat a l’esquena, una ferida profunda que probablement va arribar a l’aorta i li va fer perdre el coneixement de manera gairebé immediata. A més, tenia marques de traumes repetits al crani, tot i que això és probable que no li causés la mort. Els investigadors afirmen que això podria voler dir que hi va haver dos atacants, un que el va colpejar per davant i un que el va apunyalar per l’esquena.

L'estudi de la segona mòmia va revelar múltiples fractures al crani i que, abans de morir, li van trencar el coll | Frontiers in Medicine
L’estudi de la segona mòmia va revelar múltiples fractures al crani i que, abans de morir, li van trencar el coll | Frontiers in Medicine

Un segon assassinat

També es van analitzar les mòmies d’un hume i una dona d’un museu suís que probablement venen de la regió d’Arequipa, a l’actual Perú. L’home, que va morir entre el 902 i el 994, patia arterioesclerosi calcificant, media uns 170 centímetres i va morir entre els 40 i els 60 anys. El seu crani tenia marques de múltiples fractures de cops, i fins i tot tenia fragments d’os dins la cavitat cranial. Pel que sembla, però, alguns dels danys eren antics i s’havien curat malament, deformant la cara del mort.

El que li va causar la mort, afirmen els investigadors, és el trauma rotacional de les cervicals, que li va dislocar les vèrtebres. Així doncs, els autors de l’estudi creuen que un dels cops que li van donar al cap li va trencar el coll, tot i que tampoc no descarten que la fractura es produís mentre preparaven el cos per a l’enterrament. Pel que fa a la dona, que va morir entre el 1224 i el 1282, sembla que va morir entre els 20 i els 30 anys d’edat, però totes les fractures que tenia es van produir, sembla, després de la mort, de manera que no se sap quina en va ser la causa.

Més notícies
Aquestes restes trobades a Portugal han estat identificades com la mòmia més antiga que s'ha trobat mai | European Journal of Archaeology

Descoberta la mòmia més antiga del món

Una troballa a un jaciment de fa 8.000 anys a Portugal podria canviar les idees establertes sobre aquesta pràctica
:  - Mobile
Nefertiti fou la 'gran esposa reial' del faraó Akhenaton i una figura envoltada en el misteri i la fascinació | Egisto Sani / Flickr ((CC BY-NC-SA 2.0)

L’arqueòleg Zahi Hawass presentarà la mòmia de Nefertiti el mes vinent

Així ho ha afirmat en una entrevista on reitera que no es jubilarà tot i tenir 75 anys
:  - Mobile
Les catacombes dels caputxins de Palerm | Wikimedia Commons

Estudien el misteri dels nens momificats de les catacumbes de Palerm

Es vol descobrir tant com es pugui de les vides d'aquests infants morts entre els segles XVIII i XIX
:  - Mobile
L'anàlisi de la mòmia d'aquesta nena i d'un altre infant ha revelat l'ús de drogues per calmar les víctimes dels sacrificis humans dels inques | Johan Reinhard

Els inques donaven antidepressius als infants abans de sacrificar-los

L'anàlisi de restes momificades ha revelat la presència de restes d'un compost amb aquestes propietats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa