MonPlaneta
El megalodon era tan gros que podia devorar una orca en cinc queixalades
  • CA

El megalodon, el peix carnívor més gros que ha existit mai a la Terra, era capaç de devorar una orca en només cinc queixalades. Aquesta és una de les conclusions més espectaculars a què ha arribat un equip d’investigadors que ha elaborat un model en 3D d’aquest enorme tauró prehistòric i que ha presentat els resultats que n’ha obtingut en un article a la revista ‘Science Advances’.

Un peix enorme i molt ràpid

Gràcies a les restes fòssils que s’han trobat d’aquest animal, que superava els 15 metres de llargada, els científics han pogut recrear-lo en tres dimensions i obtenir noves dades sobre com era la seva vida. Amb una mida d’entre dues i tres vegades la dels taurons blancs actuals, la seva mandíbula gegantina estava preparada per devorar altres criatures molt grosses i passar mesos vagant pels oceans.

La boca d'un megalodon es podria obrir fins a dos metres | James St. John / Flickr
La boca d’un megalodon es podria obrir fins a dos metres | James St. John / Flickr

La seva velocitat, de fet, també ha sorprès els investigadors. Tot i ser tan gros, sembla que podia haver estat més ràpid que els taurons que coneixem a dia d’avui, fins al punt d’haver pogut migrar entre oceans amb facilitat. Una criatura com molt poques que ocupava indiscutiblement el punt més alt de la cadena alimentària dels oceans i que va existir entre fa 23 i 2,5 milions d’anys.

Una reconstrucció complicada

Arribar a saber-ne tantes coses ha estat una feina molt complicada. Com que els taurons tenen l’esquelet fet de cartílag, i no d’ossos, el seu procés de fossilització és molt més difícil i hi ha moltíssimes menys restes disponibles que d’altres animals. No obstant això, els científics van recopilar totes les restes del megalodon que s’han trobat, incloent algunes vèrtebres que fa més de 150 anys que són en un museu de Bèlgica, o un bon número de dents, que eren tan grosses com un puny humà. Per completar la informació que faltava, van fer servir dades del gran tauró blanc.

L'anàlisi de les dents, com aquesta d'un megalodon, ha permès comparar l'alimentació i corroborar que ocupaven el mateix lloc a la cadena tròfica que el gran tauró blanc | Wikimedia Commons
L’anàlisi de les dents, com aquesta d’un megalodon, ha permès comparar l’alimentació i corroborar que ocupaven el mateix lloc a la cadena tròfica que el gran tauró blanc | Wikimedia Commons

Una bèstia descomunal

El resultat és una rèplica digital de l’aspecte que podria haver tingut un megalodon, una criatura amb un pes aproximat d’unes 70 tones, superior, fins i tot, al de la majoria d’espècies de balena excepte la més gran, la balena blava. Les seves proporcions gegantines i la seva velocitat, combinades amb la seva boca, que podia obrir-se fins a dos metres, és el que li haurien permès alimentar-se d’altres depredadors enormes com taurons blancs o orques.

Més notícies
Les orques ataquen els taurons blancs de Gansbaai, a Sud-àfrica, fent-los abandonar la regió
Les orques han expulsat els taurons blancs de les costes de Sud-àfrica
Fa uns anys que els esquals eviten la zona, que havia estat el seu hàbitat durant molt de temps
Cicatrius al llum d'un rorqual geperut
Els rorquals geperuts, víctimes de l’augment de les orques al sud-est del Pacífic
El primer estudi als exemplars supervivents dels atacs, plens de cicatrius, indica que la població d'orques podria estar creixent a la zona
Els taurons balena són els peixos més grossos del món | Wikimedia Commons
El tauró balena no només és el peix sinó també l’omnívor més gros del món
Fins ara se'l considerava carnívor però s'ha demostrat que és capaç de menjar i digerir algues
Un exemplar de mussola vera en un aquari | Wikimedia Commons
Un tauró femella pareix després de 10 anys en un aquari sense mascles
Aquest naixement per partenogènesi és el primer que s'observa en la seva espècie

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa