MonPlaneta
La NASA estavella una sonda contra un asteroide per desviar-lo

L’agència espacial nord-americana ha aconseguit estavellar la sonda DART contra l’asteroide Dimorphos. L’objectiu de la NASA en aquesta primera prova d’un nou sistema de defensa planetària era comprovar si l’impacte podia fer canviar la trajectòria de l’asteroide, desviant-lo. Així, es podria demostrar –o no– que seria possible fer en cas que se’n detectés un que tingués un rumb de col·lisió amb el nostre planeta.

“Una nova era de la humanitat”

Segons els controladors del Laboratori de Física Aplicada de la Universitat Johns Hopkins, l’impacte ha estat molt precís, i només s’ha apartat 17 metres del centre exacte de l’asteroide. Ara faran falta algunes setmanes abans no es pugui comprovar que l’experiment ha tingut èxit i que Dimorphos ha vist canviada la seva òrbita al voltant d’un asteroide més gros, anomenat Didymos.

Les càmeres de la DART han mostrat tant Dimorphos com l'asteroide que orbita, Didymos | NASA / JPL
Les càmeres de la DART han mostrat tant Dimorphos com l’asteroide que orbita, Didymos | NASA / JPL

No obstant això, en declaracions a la premsa, la doctora Lori Glaze, directora de ciència planetària de la NASA, ja ha afirmat que hem entrat “en una nova era de la humanitat”, on tenim la possibilitat “de defensar-nos d’un impacte d’asteroide perillós”. Una capacitat que ha qualificat “d’increïble”.

Impacte a 22.000km/h

De moment, segons les imatges que han arribat a la Terra, tot ha sortit tal com estava planejat, tota una proesa tenint en compte que Dimorphos és a 11 milions de quilòmetres de nosaltres. A una velocitat de 22.000km/h, la sonda DART –Double Asteroid Redirection Test– ha identificat el més petit dels dos asteroides i ha ajustat la trajectòria per assegurar-se que hi impactava directament.

La sonda DART dirigint-se directament cap a Dimorphos | NASA / JPL
La sonda DART dirigint-se directament cap a Dimorphos | NASA / JPL

Un sistema per desviar asteroides perillosos

La idea és molt simple: fer servir l’energia de l’impacte per canviar-ne la trajectòria i poder impedir, arribat el cas, que un asteroide perillós caigui a la Terra. Tot i que a dia d’avui no sembla que hi hagi cap amenaça d’aquest tipus, només s’ha calculat la trajectòria dels més grossos, els que podrien causar una extinció massiva. Però n’hi ha d’altres que podrien destruir ciutats senceres i, com que són més petits, costen més de veure.

Si Dimorphos xoqués amb la Terra, per exemple, faria un cràter d’1km de diàmetre i uns 200m de profunditat. Així doncs, saber si es pot desviar una amenaça d’aquest tipus podria donar moltíssima seguretat a la població de la Terra.

Més notícies
Asteroide dirigint-se a la Terra

Un asteroide d’1 km d’amplada passarà a prop de la Terra dimarts vinent

La NASA, que li fa el seguiment, afirma que no caurà al nostre planeta
:  - Mobile

Un gran asteroide va esclatar damunt de Rússia el passat mes de desembre

Segons la NASA, la potència de l'explosió va ser 10 vegades superior a la de la bomba atòmica llençada sobre Hiroshima el 1945
:  - Mobile

Un equip internacional realitza un simulacre d’impacte d’asteroide que es pot seguir en directe

L'Agència Espacial Europea informa a través de les xarxes socials dels progressos d'aquest exercici, que se celebra durant una setmana cada dos anys i que ha començat aquest dilluns
:  - Mobile

L’asteroide Apophis no xocarà amb la Terra durant els propers cent anys, segons la NASA

Les projeccions de agència espacial nord-americana afirmen que els passos de 2029, 2036 i 2068 no suposen una amenaça real
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa