MonPlaneta
Identifiquen les neurones que detecten les amenaces per l’olor

Un equip d’investigadors de la Universitat de Rochester, als Estats Units, ha anunciat que ha identificat quines són les neurones que aprenen a detectar amenaces a través de l’olor. Encara que no ens n’adonem, l’olfacte continua sent un sentit molt important a l’hora d’avaluar si estem segurs, com fan d’una manera molt més extensa moltíssims animals, que en depenen no només per a sobreviure sinó també per reproduir-se. L’estudi ha estat publicat a ‘The Journal of Neuroscience’.

Els científics miraven d’entendre, precisament, de quina manera interactuen els animals amb les olors i quina influència tenen en el seu comportament en situacions d’amenaça. Els seus resultats seran molt útils de cara a treballs futurs, ja que connecten directament alguns grups de neurones concrets amb la memòria d’olors relacionades amb les amenaces, fins i tot amb les socials. De fet, en els experiments en ratolins, s’han identificat unes neurones del sistema olfactori accessori que poden aprendre l’olor d’un altre ratolí per identificar-lo com una amenaça potencial.

Ratolí  | RASBAK
Els ratolins reaccionen de manera agressiva si el mateix mascle d’acosta diversos cops al seu territori | RASBAK

La clau de l’agressivitat social

Fins ara, se sabia que l’agressivitat territorial d’un ratolí augmenta quan el mateix mascle se li apropa diverses vegades, i també hi havia indicis que aquest comportament tenia el seu origen en les olors socials. Ara, fins i tot s’ha pogut descobrir en quin indret concret passa això i que és cosa de la plasticitat de les neurones, que pot fer que l’agressivitat entre ratolins mascles es relacioni directament amb els records de l’olor.

Els investigadors han descobert que les neurones inhibidores de la zona encarregada d’interpretar les olors socials, les que silencien les seves companyes, s’activen molt i canvien la seva funció quan l’agressivitat territorial dels ratolins augmenta en trobar repetides vegades el mateix mascle. En aturar el funcionament d’aquestes neurones, relacionades amb l’aprenentatge, l’agressivitat desapareixia. Així doncs, sembla clar que aquestes neurones tenen un paper importantíssim en la regulació de la resposta a les olors socials.

Ratolí en un laboratori  | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Una porta oberta al funcionament del cervell

En les olors desconegudes, però, també funciona d’una manera molt semblant. Així, per exemple, davant l’olor d’un depredador desconegut, els ratolins es posen en mode d’avaluació del perill, actuant de manera diferent a quan tenen por però també de quan se senten segurs. Així doncs, l’estudi també dona pistes de com les olors dels possibles depredadors fan que canviïn de comportament.

Els investigadors van fer servir imatges en vídeo per observar les postures i els moviments dels ratolins explorant entorns familiars en presència d’olors diferents, com altres ratolins o també serps. Gràcies a aquesta recerca, ara es disposa de noves pistes en la influència de les olors en el comportament social i què significa això per a la supervivència, a més d’eines per continuar treballant per descobrir encara més coses del funcionament del cervell, tant pel que fa a l’olfacte com a l’avaluació i la reacció a les amenaces.

Més notícies
L'olor de les persones és un factor important a l'hora de determinar si es cauran bé, segons una investigació recent

Els humans tendim a formar vincles socials amb persones amb olors semblants

Un nas electrònic fins i tot ha estat capaç de predir la qualitat de les interaccions socials entre desconeguts
:  - Mobile
Els gossos tenen un olfacte absolutament extraordinari i ara uns científics han esbrinat per què

Un nou descobriment explica per què els gossos tenen tan bon olfacte

Els seus cervells estan preparats per ensumar a un nivell sorprenent
:  - Mobile
L'Aedes aegypti és un dels mosquits que més preocupa arreu del món per la seva capacitat de transmetre malalties greus | Pxhere

L’olfacte dels mosquits fa molt difícil que ens en puguem amagar

L'estudi més gran fet fins ara demostra que alguns tenen un sistema gairebé infal·lible per trobar-nos
:  - Mobile
Les preferències olfactives són molt més compartides entre tots els humans del que es pensava | Pixabay

Les persones d’arreu del món prefereixen les mateixes olors

Un estudi determina que no és, doncs, una qüestió cultural sinó que, fins i tot, podria ser genètica
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa