Els tardígrads són uns animals microscòpics que fa més de 500 milions d’anys que viuen al nostre planeta gràcies a una resistència increïble a les condicions més extremes. De fet, darrerament han estat transportats a l’Estació Espacial Internacional i, fins i tot, van mirar de ser enviats a la Lluna per comprovar si serien capaços de sobreviure-hi. Tot i les seves longevitat i resistència, però, la seva mida i estructura han fet que pràcticament no se n’hagi trobat mai fòssils. De fet, aquest dimarts, un article a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’ descriu el descobriment el que, fins ara, és el tercer fòssil de tardígrad de què es té constància, conservat durant 16 milions d’anys en ambre.

L’animal descobert, que pertany a una nova espècie de tardígrads batejada ‘Paradoryphoribius chronocaribbeus’, és el primer fòssil d’aquest tipus que es troba que pertany al Cenozoic, la nostra era geològica, que va començar amb l’extinció massiva que va fer desaparèixer els dinosaures. Com tots els tardígrads, devia viure majoritàriament a l’aigua i la seva mida també era minúscula, de menys d’un mil·límetre. De fet, són molt fàcils d’identificar, passi el temps que passi, perquè estan tan preparats per sobreviure a qualsevol cosa que, en el seu cas, sembla que l’evolució ja no sigui necessària. De fet, totes les característiques dels tardígrads són perfectament visibles en aquest exemplar fòssil, fins i tot les seves urpes diminutes.

La peça d'ambre on s'ha trobat el tardígrad fòssil | Universitat de Harvard
La peça d’ambre on s’ha trobat el tardígrad fòssil | Universitat de Harvard

A més del tardígrad, el tros d’ambre on està conservat també conté tres formigues, una flor i un escarabat. Potser per això, juntament amb la seva mida, van passar mesos abans que els científics no el veiessin. En estudiar-lo, però, es van adonar que és el primer fòssil del que actualment és la família Isohypsibioidea de tardígrads, presents pràcticament a tot el món. Un avantpassat proper, doncs, dels que, molt probablement, són els animals més resistents que mai han viscut al nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix