MonPlaneta
Un fenomen raríssim, conservat en ambre durant 40 milions d’anys
  • CA

Que els pinyons germinin a dins les pinyes és un fenomen tan estrany que només s’ha observat una vegada de manera natural i va ser el 1965. Si més no això era així fins ara ja que, segons ha anunciat la Universitat Estatal d’Oregon (Estats Units) en un comunicat, un dels seus investigadors ha trobat un nou exemple d’aquest comportament al lloc més inesperat: un fragment d’ambre de fa 40 milions d’anys.

Aquest tipus de germinació, anomenada “precoç” o “vivípara”, per la seva relativa semblança al que fan molts animals, és relativament més freqüent en fruites com ara els pebrots on, de tant en tant, es pot trobar un pebrot minúscul al seu interior. A les coníferes, però, és molt més estrany, ja que normalment no germinen fins que les pinyes, i els pinyons, han caigut a terra.

Detall de les fulles sortint de la pinya acabada de germinar | Universitat Estatal d'Oregon
Detall de les fulles sortint de la pinya acabada de germinar | Universitat Estatal d’Oregon

En el cas que ens ocupa, el fenomen s’ha observat en una pinya d’una espècie extingida coneguda com a Pinus cembrifolia i que ha estat trobada a la zona del mar Bàltic. Del seu interior, es pot veure com en surten petites branques i, fins i tot, algunes fulles. La raresa, a més, va més enllà de la probabilitat baixíssima que una cosa així passi: els pinyons no només van començar a germinar fins la pinya sinó que, a més, van créixer molt abans de morir per l’acumulació de resina al seu voltant.

Així doncs, l’ambre, la importància del qual per a la paleontologia va ser descoberta per milions de persones gràcies al llibre i la pel·lícula ‘Jurassic Park’, torna a donar una sorpresa a aquest camp de la investigació científica. No és la primera, però, que dóna durant els darrers mesos, i de ben segur que encara en falten moltes més per descobrir. Que siguin tan rares com aquesta, però, que amb prou feines ha estat observada amb espècies vives, serà molt més complicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa