MonPlaneta
L”Homo naledi’ feia funerals i gravava símbols molt abans que nosaltres

Els ‘Homo naledi’, una espècie prehumana que va viure al sud d’Àfrica fa entre 335.000 i 235.000 anys, enterrava els seus morts i gravava símbols a les parets molt abans que ho féssin tant nosaltres com els neandertals. En una sèrie d’estudis disponibles al servidor de prepublicació ‘bioRxiv’ i que seran publicats properament a ‘eLife’, un equip internacional d’investigadors afirma que aquest homínid amb un cervell relativament petit es podria haver avançat en 160.000 anys a la nostra espècie, basant-se en les troballes fetes recentment a dues coves subterrànies.

Reproducció de l'aspecte que devien tenir els 'Homo naledi' | John Gurche / Mark Thiessen / National Geographic
Reproducció de l’aspecte que devien tenir els ‘Homo naledi’ | John Gurche / Mark Thiessen / National Geographic

Un homínid que podria haver estat ‘molt humà’

Aquests descobriments podrien indicar que, encara que fins ara s’hagi pensat que aquest tipus de comportaments –enterraments, simbologia– van aparèixer en homínids amb el cervell més gros, un parent molt més humil en aquest sentit podria haver estat molt més ‘humà’ que no ens pensàvem i molt abans que nosaltres. Les tombes d”Homo sapiens’ més antigues tenen 78.300 anys i les neandertals uns 70.000, mentre que els símbols i patrons geomètrics més antics d’espècies humanes tenen uns 100.000 anys.

Aquests gravats a la roca podrien ser molt més antics que els primers que van fer els humans moderns o els neandertals | Mathabela Tsikoane
Aquests gravats a la roca podrien ser molt més antics que els primers que van fer els humans moderns o els neandertals | Mathabela Tsikoane

Les proves no són totalment definitives

Si bé l’enterrament premeditat de l”Homo naledi’ sembla clar, l’origen dels gravats és més difícil de demostrar ja que els triangles, quadrats i creus que s’han trobat a les coves podrien, tècnicament, haver estat fets per ‘Homo sapiens’ que hi haguessin accedit més tard. I fins i tot en el cas dels funerals, alguns investigadors creuen que podria ser fruit de la casualitat. No és el primer cop, de fet, que els científics conclouen que les proves presentades sobre la possibilitat que els ‘H. naledi’ enterressin els seus morts són poc definitives.

Pel que fa als gravats, i tenint en compte les característiques del lloc on han estat trobades, els ‘naledi’ haurien d’haver tingut eines capaces de ratllar una roca extremadament dura. A més, les formes geomètriques trobades són molt semblants a les trobades, ja a l’Edat de Pedra, tant en els neandertals com en la nostra espècie. El misteri, doncs, continuarà obert, i les capacitats dels ‘Homo naledi’ continuaran sent posades en dubte, com a mínim, fins que apareguin indicis més definitius d’aquestes activitats o, pel contrari, fins que s’aconsegueixin refutar del tot.

Més notícies
Fragment de pintura trobada a Indonèsia | Ratno Sardi / Nature
El canvi climàtic està destruint les pintures rupestres més antigues del món
Localitzades en coves a Indonèsia, tenen un gran valor i les variacions de temperatura i humitat les amenacen greument
Reproducció d'una femella adulta d'Homo erectus
Una nena gegantina, el fòssil d’homínid més antic de l’Orient Mitjà
Té 1,5 milions d'anys i indica que l'expansió fora d'Àfrica podria haver estat en onades migratòries
El bou de mar, una delícia que ja encantava als neandertals | Boerdeman / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Els neandertals ja menjaven bous de mar, una delícia apreciada encara avui
Un descobriment a Portugal mostra com els capturaven i els feien a la brasa
L'esquelet de l'infant de fa 78.000 anys trobat a Kenya | Nature
La tomba més antiga d’Àfrica: troben el cos d’un infant de fa 78.000 anys
D'una edat d'entre dos i tres anys, havia estat embolicat i el seu cap reposava damunt d'un coixí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa