MonPlaneta
Els neandertals ja menjaven bous de mar, una delícia apreciada encara avui
  • CA

Els neandertals de fa 90.000 anys ja s’alimentaven de bous de mar, una delícia que encara és apreciada avui. Segons un estudi amb participació catalana publicat a ‘Frontiers in Environmental Archaeology’, els descobriments fets en una cova prop del mar a l’actual Portugal han demostrat que els capturaven, els feien a la brasa i se’ls menjaven. Un àpat que als nostres dies seria considerat tot un luxe.

Una altra refutació del mite dels neandertals ‘rucs’

Aquest treball és, a més, encara una altra prova que la idea dels neandertals com els nostres cosins forts però més aviat curts de gambals és totalment falsa. Fins ara es pensava que el fet de menjar peix i marisc, precisament, ric en àcids grassos omega-3 que ajuden al desenvolupament del cervell, era un dels fets que havia marcat la diferència entre la intel·ligència de la nostra espècie i la de les que ens van precedir.

Cuits i menjats de manera molt semblant a l’actual

Entre les restes de menjar descobertes a la gruta da Figueira Brava, a uns 30 quilòmetres al sud de Lisboa, hi havia les restes de musclos, cloïsses i lapes, però les closques i les pinces dels bous de mar eren especialment nombroses. Pel que sembla, a més, els neandertals capturaven els bous adults més grossos, cadascun dels quals devia contenir uns 200 grams de carn.

Les restes trobades eren sobretot de bous de mar i han permès saber com se'ls menjaven els neandertals | 'Frontiers in Environmental Archaeology'
Les restes trobades eren sobretot de bous de mar i han permès saber com se’ls menjaven els neandertals | ‘Frontiers in Environmental Archaeology’

Els indicis de cocció i les marques negres de cremades de les closques han fet concloure als investigadors que els devien fer damunt de brases roents, a entre 300 i 500 graus, i que després obrien els animals per menjar-se’ls. Les marques de les restes, a més, són molt semblants a les que deixem a dia d’avui quan mengem marisc, cosa que apunta que, per bé que els neandertals feien servir eines de pedra, la tècnica per obrir-los i menjar-los no ha canviat gaire des d’aleshores.

Un altre exemple d’alimentació variada

Així doncs, els bous de mar a la brasa se sumen a la gran varietat d’aliments que sabem que consumien els neandertals. Entre els descobriments que s’han fet darrerament en aquest sentit hi ha, d’una banda, que s’alimentaven de llegums cuits i, en un altre de més recent, que eren capaços d’organitzar-se per caçar una espècie enorme d’elefants actualment extingits que els podia proveïr de menjar durant mesos. Tota una varietat per una espècie germana que ha estat tradicionalment menyspreada i que ens dóna sorpreses cada cop més grans.

Més notícies
Arqueòlegs analitzant ossos trobats a la cova del Toll de Moià | ACN
Els neandertals menjaven i caçaven óssos de manera regular
Una recerca feta a les coves del Toll de Moià ha permès trobar eines de tall que certificarien que a més d'herbívors també s'alimentaven de carnívors
Esquelet i reproducció home de Neandertal al Museu Nacional de Ciència i Natura de Tòquio (Japó)
Un estudi en neandertals i humans apunta al retrocés de variants genètiques associades al TDAH
La hiperactivitat o la impulsivitat podrien haver estat seleccionats favorablement per a la supervivència en ambients ancestrals dominats per un estil de vida nòmada.
Per primer cop a la història s'ha aconseguit identificar diverses restes de neandertals com a membres de la mateixa família | Tom Björklund
Troben per primer cop una família de neandertals
Les anàlisis de l'ADN han permès identificar un pare i una filla, un possible cosí i una tieta o una àvia
Reconstrucció de l'Home de la Chapela en l'estat en què es va trobar el 1908 | Wikimedia Commons
Un neandertal, el cas més antic conegut de contagi d’animals a humans
Segons sembla, es podria haver contagiat mentre tallava carn

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa