MonPlaneta
Els fòssils d’un cocodril revelen que havia devorat un dinosaure

Un equip d’investigadors ha trobat, per primera vegada, una prova irrefutable que alguns avantpassats dels cocodrils s’havien alimentat de dinosaures. En un article publicat a la revista ‘Gondwana Research’, els paleontòlegs, liderats per Matt White de la Universitat de Nova Anglaterra, a Austràlia, han anunciat el descobriment d’una nova espècie que ha demostrat, pels continguts de l’estómac, un fet que els científics fa temps que sospitaven.

El nou cocodriliforme ha estat batejat com a Confractosuchus sauroktonos. En analitzar els fòssils, van descobrir que, on hi havia hagut el seu estómac, hi havia les restes parcialment digerides d’un dinosaure ornitòpode jove i que caminava a amb dues potes. Fa anys que se sap que els dinosaures i els avantpassats dels cocodrils van conviure, i algunes pistes indicaven que, si més no quan en tenien l’oportunitat, els segons devoraven els primers.

Així devia ser el cocodril Ogresuchus furatus | ACN
Fòssils i reproducció de l’aspecte d’un cocodril extingit | ACN

Fins ara, però, només se n’havien trobat indicis com ara marques de mossegades en ossos de dinosaures. De fet, trobar fòssils de què també es puguin examinar les restes de l’estómac és un esdeveniment molt rar. En el cas dels cocodriliformes, aquest és el segon cas en què es pot fer, i el primer on s’ha pogut comprovar que s’havia alimentat de carn de dinosaure.

El C. sauroktonos no era especialment gran. Amb uns dos metres i mig de llargada, era una mica més petit que una femella adulta d’al·ligàtor americà. Va viure fa entre 93 i 104 milions d’anys al que, a dia d’avui, és Queensland, a Austràlia. Per l’anàlisi del seu crani, i en comparació amb altres espècies semblants, tant existents com extingides, sembla que la seva dieta era bastant diversa (pel que fa a preses, és clar) i, ara sí que és segur, incloïa els dinosaures més petits que podia caçar.

Les restes trobades al seu estómac inclouen algunes costelles, un os del braç i alguns fragments d’una pota. Tot i que els científics pensen que, a més, també podria tractar-se d’una bfins ara, els fòssils trobats són massa pocs i estan en massa mal estat com per saber-ho del cert.

Més notícies
L'Home de Tollund | Antiquity

L’estómac d’un home mort fa 2.400 anys apunta a que va ser sacrificat

L'estudi del contingut del seu estómac, conservat perfectament, apunta a aquesta pràctica ritual
Pla tancat del fòssil de l'ictiosaure on es veuen els ossos de la seva presa

Troben un gran rèptil marí conservat perfectament a l’estómac d’un altre depredador

Aquest exemple de "megadepredació", el més antic que es coneix, data del període Triàssic, fa uns 240 milions d'anys
Representació artística d'un caçador caçat fa 180 milions d'anys | Swiss Journal of Paleonthology

Troben els fòssils d’un calamar que va ser devorat per un tauró mentre es menjava una llagosta

Les restes tenen uns 180 milions d'anys d'antiguitat i són una mostra increïble del comportament d'aquests animals desapareguts
El catxalot mort a l'illa de Harris

Un catxalot mor a Escòcia amb una bola de deixalles de cent quilos a l’estómac

L'animal ha embarrancat en una platja de l'illa de Harris, a les Hèbrides Exteriors
El rorqual geperut en el moment de 'menjar-se' el lleó marí

Un jove fotògraf captura l’instant en què una balena “s’empassa” un lleó marí

Chase Dekker està segur que és el primer cop que s'aconsegueixen imatges d'un esdeveniment tan insòlit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa