MonPlaneta
L’embaràs altera els ossos de maneres que no es coneixien fins ara
  • CA

La reproducció altera els ossos de formes permanents i que no es coneixien fins ara. Així ho ha descobert un equip d’antropòlegs que, en un article publicat a la revista ‘PLOS One’, expliquen com han treballat amb primats per identificar modificacions duradores a l’esquelet i que aquest canvia a mesura que la vida avança, no sent un organ estàtic sinó, al contrari, un que canvia en algunes circumstàncies.

Així, per exemple, haver-se reproduït fa que les concentracions de calci, magnesi i fòsfor als ossos siguin més baixos, uns canvis que sembla que tenen a veure amb el part en sí però també amb la lactància. No obstant això, els investigadors també apunten que, tot i que el calci i el fòsfor són necessaris per tenir uns ossos resistents, aquest descobriment no implica cap problema afegit ni pels primats ni pels humans sinó que, simplement, mostra que són dinàmics i responen als esdeveniments que es produeixen al llarg de la vida.

Secció del fèmur d'un primat | Universitat de Nova York
Secció del fèmur d’un primat | Universitat de Nova York

Els ossos canvien al llarg de la vida

Els ossos no són una estructura estàtica i immutable un cop hem acabat de créixer, sinó que s’ajusta i respon als processos fisiològics de les persones. Així, per exemple, la menopausa pot tenir efectes en els ossos. El que no se sabia, però, era si episodis anteriors, com ara la reproducció, també els podien afectar. És per això que els investigadors van estudiar els ossos primaris laminars, els més habituals en els adults, que canvien durant el temps i deixen marques biològiques que permeten seguir les alteracions durant tota la vida.

Un marcador de com ha estat la nostra vida

Examinant el creixement del fèmur de mascles i femelles de primats que van viure en un refugi de Puerto Rico i que van morir de mort natural, van poder comparar-lo amb l’historial de salut i reproductiu dels animals, arribant a relacionar la composició dels ossos amb aquests esdeveniments de manera prou clara.

Els ossos evolucionen al llarg de tota la vida i són un registre de què ens ha passat | Universitat de Nova York
Els ossos evolucionen al llarg de tota la vida i són un registre de què ens ha passat | Universitat de Nova York

Així, es van detectar concentracions diferents d’alguns elements en les femelles que havien tingut descendència respecte els mascles però també respecte les femelles que no s’havien reproduït. Així, en els ossos formats durant la reproducció, el calci i el fòsfor era menys present, mentre que durant la lactància tenien menys magnesi. D’aquesta manera, tant en primats com en humans, l’examen dels ossos pot revelar, per exemple, si una persona havia tingut fills o no o, fins i tot, durant quant de temps havia alletat.

Més notícies
Narvals a prop de Grenlàndia
Les narvals i les balenes blanques també tenen la menopausa
Amb aquestes dues espècies, el número d'animals coneguts que passen per aquesta fase arriba a cinc
Els antulls de les embarassades són produits per canvis en el funcionament del cervell | Pxhere
Identifiquen per què es produeixen els antulls de les embarassades
Un estudi descobreix el mecanisme neuronal que hi ha al darrere
Foto d'una dona embarassada
L’esperma ajuda a “convèncer” la femella perquè accepti l’embaràs
Un nou estudi li dóna una funció molt més complexa que que se li atribuïa de simplement fertilitzar un òvul
Representació de dos espermatozous fecundant un òvul
Identifiquen per primera vegada uns bessons semi-idèntics en una dona embarassada
Els fetus, d'un nen i una nena, tenen la mateixa informació genètica de la mare però difereixen en la provinent del pare

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa