MonPlaneta
L’esperma ajuda a “convèncer” la femella perquè accepti l’embaràs
  • CA

Tot i que tradicionalment s’ha donat un paper molt simple a l’esperma dins el procés de la reproducció –fertilitzar l’òvul–, un estudi recent de la Universitat d’Adelaida, a Austràlia, podria canviar completament aquesta concepció. Segons els responsables del treball, que n’han publicat els resultats a la revista ‘Communications Biology’, l’esperma també envia senyals directament als teixits reproductius de la femella per “convèncer-la” i, així, augmentar les possibilitats d’embaràs. Aquest estudi és el primer que demostra que la resposta immune de la femella rep els senyals de l’esperma i “autoritza” la concepció, donant als espermatozous un paper molt més enllà del transport de material genètic.

Tot i que feia temps que se savia que les proteïnes del semen canvien la resposta immunològica de la femella en la concepció, fent que el cos accepti un element aliè com l’embrió, si els espermatozous en sí mateixos tenien cap paper en aquest procés no s’havia tingut clar fins ara. Per comprovar-ho, els investigadors van avaluar els efectes en l’expressió genètica a l’úter de ratolins femella després de copular amb mascles amb l’esperma intacte i amb d’altres que havien estat sotmesos a una vasectomia. Així es va poder veure que els mascles intactes provocaen canvis molt grans a les femelles, especialment pel que fa a la resposta del sistema immunològic, desenvolupant una tolerància molt més gran que les que s’havien aparellat amb mascles vasectomitzats. Quan van analitzar els efectes dels espermatozous a les cèl·lules de les femelles en cultius de laboratori, els investigadors van poder confirmar que n’eren directament responsables.

Espermatozous
Espermatozous

Aquest nou descobriment, és clar, també apunta a que la salut de l’esperma no només és important per a la concepció sinó que té efectes més enllà, en les possibilitats de tenir un descendència sana. Així, l’edat, la dieta, el pes, el consum d’alcohol i tabac i l’exposició a contaminents poden afectar la qualitat de l’esperma dels homes amb conseqüències més greus per a la salut reproductiva que només fer més difícil l’embaràs. Els avortaments, la preeclàmpsia, els naixements prematurs i els nadons nascuts morts també tenen molt a veure amb la resposta immune de la femella, molt influenciada per l’esperma de l’altre progenitor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa