MonPlaneta
Descobreixen el testimoni més antic d’una aurora boreal
  • CA

Un equip d’investigadors va descobrir fa uns mesos el que és, fins ara, el testimoni documentat més antic d’una aurora boreal. Segons un article publicat a la revista ‘Advances in Space Research’, la descripció ha estat identificada en un text xinès de fa 3.000 anys i situa l’aurora entre els anys 977 i 957 abans de Crist, tres segles abans que l’aurora que tenia el rècord fins ara, documentada en una tauleta assíria d’entre els anys 679 i 655 abans de Crist.

Les aurores, uns fenòmens espectaculars

Les aurores boreals o australs, segons l’hemisferi on tinguin lloc, són els grans efectes de llum i color que es produeixen quan les partícules carregades del Sol impacten contra la magnetosfera del nostre planeta. Allà, en xocar amb les molècules d’oxigen i de nitrogen, les fan brillar en franges de colors verds, liles, blaus i grocs espectaculars.

Els 'Annals de Bambú' són un relat històric xinès antiquíssim que conté referències a esdeveniments molt significatius
Els ‘Annals de Bambú’ són un relat històric xinès antiquíssim que conté referències a esdeveniments molt significatius

Un document històric antiquíssim

El document on hi ha la més antiga que se sap va ser registrada pels humans són els ‘Annals de Bambú’, una crònica de la Xina antiga que comença durant l’era de l’Emperador Groc i continua fins la unificació dels diversos regnes sota la dinastia Qin, la primera dinastia imperial del país. Per bé que l’autenticitat de les còpies de què es disposa a dia d’avui és discutida en algunes parts, n’hi ha que s’ha pogut comprovar que són efectivament, tan antigues com es pensa.

La descripció d’una aurora fa 3.000 anys

És en un d’aquests textos d’antiguitat contrastada, precisament, on es descriu l’aparició d’una llum de cinc colors al nord del cel nocturn, un fenomen que, sembla, es va produir a finals del regnat del rei Zhao de la dinastia Zhou. Tot i que les aurores són molt més habituals a prop dels pols, al segle X a.C. el Pol Nord magnètic era uns 15º més a prop del centre de la Xina del que és avui, de manera que era possible que, si l’aurora era prou potent, tenyís el cel nocturn amb les seves llums i colors espectaculars.

Més notícies
L'armadura assíria trobada a la Xina | Universitat de Zuric
Un guerrer enterrat a la Xina fa 2.700 anys duia una armadura assíria
Una transferència de tecnologia militar insòlita i que pot donar molta informació als científics
La destrucció de Jerusalem i del Primer Temple per part dels babilonis és un dels fets més destacats de l'Antic Testament
Un estudi verifica els relats bíblics de les guerres de l’Orient Mitjà
Un treball internacional troba indicis magnètics dels fets narrats a l'Antic Testament
La ciutat de Lagash, a Sumèria, era una de les primeres que va existir al món | Lagash Archaeological Project
Descobreixen que una antiga ciutat sumèria es trobava entre aiguamolls
Les imatges captades amb drons revelen que l'urbs era molt diferent de com s'havia imaginat fins ara
La dona va ser enterrad amb una dalla damunt del coll, per tallar-li si intentava aixecar-se | Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Troben les restes d’una ‘vampiressa’ del segle XVII a Polònia
L'esquelet duia una dalla al coll i un candau al peu per impedir que es tornés a alçar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa