MonPlaneta
Un guerrer enterrat a la Xina fa 2.700 anys duia una armadura assíria
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Zuric, a Suïssa, ha fet un descobriment sorprenent. L’armadura d’escates de cuir d’un guerrer que va viure al nord-oest del que avui és la Xina era originària de l’Imperi Neoassiri. Aquesta transferència de tecnologia militar a 4.000km de distància i en aquell moment històric ha generat moltes hipòtesis sobre com va fer aquest viatge.

L’armadura va ser trobada l’any 2013 a prop de l’actual Turpan, al Xinjian Uigur. Era a la tomba d’un guerrer d’uns 30 anys i es va conservar molt bé gràcies al clima extremadament àrid de la regió. Pel que en diuen les anàlisis, però, es va fabricar entre els segles VI i VIII a.C. a l’Imperi Neoassiri que, en el moment de màxim esplendor, es va estendre entre Egipte i Anatòlia i el golf Pèrsic. D’allà, d’alguna manera, va anar a parar entre les posessions del guerrer.

Distància aproximada entre el lloc de fabricació i de descoberta de l'armadura
Distància aproximada entre el lloc de fabricació i de descoberta de l’armadura

A la revista ‘Quaternary International’, els científics expliquen que, segons el radiocarboni, l’armadura va ser fabricada entre el 786 i el 543 abans de Crist. Estava feta de més de 5.400 escates petites i 140 de grans, lligades amb cuir i tela i pesava entre 4 i 5 quilos. Per la facilitat d’ús i la possiblitat d’adaptar-la a cossos de mides diferents, sembla que es devia produir en grans quantitats. De fet, el més probable és que originàriament fos d’un guerrer muntat en un carro de cavalls, una tecnologia militar creada al segle IX a.C. i que va ser un dels grans punts forts de l’Imperi Neoassiri.

A la Xina, però, mai no s’havia trobat res igual. De fet, l’única armadura semblant que s’ha trobat és al Met, a Nova York (Estats Units) però se’n desconeix l’origen. Podria ser, però, que un mercenari acabés treballant pels assiris i s’endués l’armadura a casa, o bé que el guerrer l’obtingués d’algú que hi havia estat. El misteri, doncs, continua obert. Una de tantes sorpreses de la història.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa