MonPlaneta
Troben les restes d’una ‘vampiressa’ del segle XVII a Polònia
  • CA

El portal ‘Arkeonews’ es fa ressò del descobriment de les restes d’una ‘vampiressa’ del segle XVII en un cementiri proper a la localitat de Bydgoszcz, a Polònia. Segons explica la notícia, l’esquelet desenterrat duia una dalla al coll i un candau al dit gros del peu esquerre, dues coses que, segons la tradició popular, servien per impedir que els morts es tornessin a alçar i turmentessin els vius.

Una tradició antiquíssima

Els relats de vampirs o criatures semblants són presents a moltíssimes cultures, com també els rituals per protegir-se’n o evitar que els morts s’hi tornin. A Assíria, a l’antiga Mesopotàmia, fa 4.000 anys ja es parlava de la deessa demoníaca Lamastu, que es creia que matava nadons tant al bressol com, fins i tot, al ventre de les seves mares. També és prou coneguda Lilith, una dona amb les mateixes atribucions però que en aquest cas apareix als textos hebreus i es diu, fins i tot, que va ser la primera esposa d’Adam. Va ser d’aquest tipus de criatures que la tradició grega va crear la Làmia, un monstre que s’alimentava de la sang dels infants.

Aquestes històries, com també la del k’uei xinès, el vetala de l’Índia i tants d’altres, formen part de la tradició oral i escrita de les cultures d’arreu del món. El vampir modern, però, va aparèixer com un terror va va recórrer l’Europa de l’Est a principis i mitjans del segle XVIII, amb notícies que van arribar a Europa Occidental i que van inspirar la creació, el 1819, del primer vampir literari estricte: el d'”El Vampir”, de John William Polidori, metge de Lord Byron i autor d’una història sospitosament semblant, per bé que més senzilla, a la que el 1897 va fer que Bram Stoker fixés definitivament molts pilars del gènere: ‘Dràcula’.

Les excavacions en aquest cementiri han permès veure algunes 'pràctiques antivampirs' de la Polònia del segle XVII | Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Les excavacions en aquest cementiri han permès veure algunes ‘pràctiques antivampirs’ de la Polònia del segle XVII | Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Sistemes de protecció antivampirs

En la tradició, però, tots aquests vampirs i protovampirs van generar els seus propis sistemes de protecció tant dels vius com dels morts, com ara cremar els cossos, decapitar-los o, és clar, clavar-los una estaca al cor. De fet, en alguns casos les estaques es posaven damunt dels cossos en enterrar-los, de manera que, si els morts intentaven alçar-se, se les clavessin.

Polònia és un d’aquests indrets, on fins ara s’havien trobat esquelets amb el cap tallat, un cos amb un maó a dins de la boca i forats als ossos de les cames, de cap per avall mossegant el terra… Cap, però, com aquest, on la dalla era posada damunt del coll, de manera que si la dona ressuscitava i intentava alçar-se, se’l tallaria, i el candau indicava una mena de conjur per tancar l’etapa de la vida sense possibilitat de retorn.

Tota aquesta cura, creuen els investigadors, és pel fet que sembla que la dona era de classe social alta, com apunten, per exemple, les restes de roba de seda que s’han trobat al seu crani. Pel que fa a la raó d’aquesta protecció contra els vampirs, la calavera permet veure clarament una dent grossa i força sortida. Prou com perquè, al segle XVII, algunes persones haguessin pensat que era o bé un vampir o bé una bruixa.

Més notícies
L'anomenat 'mapa Gough' mostra unes illes a la costa gal·lesa que actualment no existeixen però que, segons un estudi, van estar emergides fins el segle XVI | Universitat d'Oxford
Les ‘illes perdudes’ de les llegendes de Gal·les podrien haver estat reals
Un estudi troba proves que apunten que no són només un mite sinó un passat real
Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Llegendes i rondalles dels Parcs Naturals de Catalunya
La Diputació de Barcelona edita una guia amb una vintena d'itineraris pels 12 espais protegits del país
El dugong, amb el seu caràcter tranquil, va ser caçat gairebé fins l'extinció i ara està perdent els seus hàbitats | Julien Willem (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
S’extingeix a la Xina el mamífer marí d’on va sorgir el mite de les sirenes
Un estudi declara el dugong "funcionalment extingit" al país, una pèrdua "devastadora"
La destrucció de Sodoma i Gomorra, quadre de François de Nomé, s. XVI-XVII
La destrucció d’una ciutat a causa d’un meteorit, origen del mite de Sodoma i Gomorra
L'impacte de l'asteroide podria haver alliberat l'energia de mil bombes atòmiques com la d'Hiroshima

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa