MonPlaneta
Descobreixen en què consisteix exactament el ‘swing’
  • CA

El ‘swing’ és una característica de la música jazz molt difícil de descriure però que distingeix la bona de la que no ho és. Ara, finalment, un estudi a fons de més de 450 peces d’aquest estil musical ha permès a un equip d’investigadors de l’Institut Max Planck de Dinàmiques i Autoorganització i la Universitat de Göttingen (Alemanya) esbrinar què les fa tan especials i què és exactament el ‘swing’, tal com expliquen en un article a la revista ‘Communications Physics’.

Una manera involuntària de tocar

Gràcies al seu treball, els científics han aconseguit demostrar que un element clau del ‘swing’ són unes desviacions sistemàtiques en el ‘tempo’, tan petites que ni tan sols els músics professionals de jazz les poden percebre encara que, inconscientment, les facin servir. Aquest seria, doncs, el secret d’una manera de tocar que es considera imprescindible pel jazz, una de les seves característiques més especials però que, normalment, es considerava més una sensació que un fenomen que es pogués explicar.

Buscant el secret

Des dels anys vuitanta, de fet, els científics han afirmat que el ‘swing’ es crea amb desviacions del ‘tempo’ entre els diversos instruments, i no obstant això altres investigadors han emfatitzat la necessitat de precisió rítmica. Per posar-hi remei, els responsables d’aquest estudi van dissenyar un experiment en què van manipular el ‘tempo’ de gravacions de peces de piano, i les van fer escoltar a músics professionals i semiprofessionals de jazz perquè en puntuessin el ‘swing’.

Els científics podrien haver descobert, finalment, què és el 'swing' | Pxhere
Els científics podrien haver descobert, finalment, què és el ‘swing’ | Pxhere

D’entrada, els resultats van indicar que les desviacions rítmiques involuntàries no contribueixen al ‘swing’ sinó que, més aviat, poden eliminar-lo. Després, els investigadors es van fixar en la influència de desviacions sistemàtiques del ritme entre els solistes i la secció rítmica i en com això podia crear el ‘swing’. Així, per exemple, endarrerir uniformement els ‘downbeats’ i ‘offbeats’ dels solistes tampoc no augmentava el swing… però en canvi, endarrerir només els ‘downbeats’ dels solistes uns 30 mil·lisegons, mentre els ‘offbeats’ continuaven sincronitzats amb la secció rítmica, l’incrementava considerablement.

Descobert al cap d’un segle

Quan van preguntar explícitament als músics de jazz, van afirmar que notaven una fricció plaent entre el solista i la secció rítmica, però no podien explicar exactament què era. Així doncs, la sorpresa és que sembla que no són conscients del que fan quan toquen. Per comprovar que ho fan, però, es van analitzar centenars de solos de músics de jazz coneguts, observant que aquest endarreriment en el ‘downbeat’ és present a gairebé tots els casos. Podria ser que, després de tant de temps, s’hagués descobert què és el ‘swing’.

Més notícies
La música pot ajudar a ensenyar els nens autistes a reconèixer emocions en les expressions facials | Pxhere
La música pot ajudar les persones autistes a desxifrar expressions facials
Un equip de la UPF explora la seva utilitat per millorar el reconeixement de les emocions
Els pica-soques i el seu ritme podrien tenir un origen evolutiu molt semblant als dels ocells cantaires que coneixem | Nick Athanas / Flickr
El ritme dels pica-soques i el cant dels ocells tenen el mateix origen
Les regions del cervell encarregades de totes dues coses són molt semblants
La música pot ajudar les persones amb demència a recuperar el contacte amb l'exterior | Fairfax County / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
La música ajuda les persones amb demència a relacionar-se
Fins i tot si han perdut la capacitat de comunicar-se verbalment, poden cantar, ballar i tocar instruments
Un exemplar jove d'indri a Madagascar | Wikimedia Commons
Els lèmurs cantaires ajuden a entendre els orígens del ritme
Les semblances entre les seves cançons i les nostres ens poden ensenyar l'evolució de la música

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa