MonPlaneta
Descobreixen on i quan van aparèixer les papallones

L’estudi més gran que s’ha fet mai sobre l’origen de les papallones sembla que ha aconseguit descobrir on i quan va aparèixer aquesta família d’insectes. Segons indiquen els resultats, que han estat publicats a la revista ‘Nature Ecology & Evolution’, les papallones van aparèixer fa uns 100 milions d’anys, en ple domini dels dinosaures, a les regions que actualment coneixem com a Amèrica Central i Amèrica del Nord.

Un canvi de vida crucial

La manera com es van originar les papallones va ser descoberta fa pocs anys, el 2019. Pel que sembla, un canvi d’activitat d’algunes arnes, que van passar de ser nocturnes a diürnes, va ser la que va posar en marxa la seva evolució separada, ja que van començar a alimentar-se del nèctar de les plantes amb flor, que feia relativament poc que havien aparegut.

Papallona  | Àrea Metropolitana de Barcelona
Papallona | Àrea Metropolitana de Barcelona

Així va ser com va començar el camí que va dur a que, a dia d’avui, hi hagi 19.000 espècies de papallona al món. Quan i on va passar això, però, continuava sent un misteri, i ha hagut de ser un projecte que va començar fins i tot abans que això, el 2015, el qui en traiés l’entrellat. L’objectiu dels seus membres era fer un model de la història evolutiva i les relacions de ‘parentiu’ entre les papallones, un arbre genealògic que compta amb l’ADN de gairebé 2.300 espècies de 90 països, representant totes les famílies existents.

Totes aquestes dades van ser processades amb quatre superordinadors que, amb elles, han establert relacions entre els seus hàbitats alimentaris i les seves migracions. A més, és clar, també s’hi van incorporar els fòssils disponibles de papallones, extremadament rars però que han servit, amb l’ADN que se n’ha pogut recuperar, per establir aproximadament el moment en què es van produir algunes fites evolutives importants.

Un exemplar de papallona monarca  | Tom Shockey (Flickr)
Un exemplar de papallona monarca, que continua vivint a la regió on van aparèixer les papallones | Tom Shockey (Flickr)

El gran viatge de les papallones

En el moment en què les papallones van aparèixer, a l’oest de l’actual Amèrica del Nord i a l’Amèrica Central, el nord del continent estava dividit per un gran mar, la seva part occidental estava unida a l’actual Rússia i, a més, Amèrica del Sud es trobava separada. Així doncs, les papallones van començar un periple de desenes de milions d’anys per escampar-se per tot el món i evolucionar per adaptar-se als diversos indrets on arrivbaven, arribant a creuar, fins i tot, alguns mars.

L’estudi fins i tot proposa una explicació a per què, en comparació amb la resta del món, Europa té poques espècies de papallones. Segons sembla, un cop van haver arribat a l’oest d’Àsia, no es van desplaçar més a l’oest durant 45 milions d’anys i, per tant, han tingut molt menys temps per evolucionar i diversificar-se juntament amb les plantes de què s’alimentaven, amb cada família orientant-se cap a grups concrets. En origen, però, sembla que les primeres papallones tenien com a aliment algunes flors de la família de les mongetes.

Una altra dada important que aporta aquest estudi és que, en el moment en què van desaparèixer els dinosaures, fa 65 milions d’anys, la majoria de famílies de papallones que coneixem a dia d’avui ja havien aparegut. Així doncs, aquest estudi suposa un pas endavant importantíssim en la comprensió de com van aparèixer i com es van escampar pel món aquests insectes que, a dia d’avui, estan amenaçats de desaparèixer.

Més notícies
Un exemplar de papallona monarca | Environment Maine

Les papallones monarca experimenten una recuperació increïble

La seva població ha augumentat un 35%, un senyal que es podrien estar adaptant al canvi climàtic
:  - Mobile
Les 'Saurona' tenen uns anells a les ales que recorden l'Ull de l'antagonista d''El Senyor dels Anells' | Museu d'Història Natural de Londres

Sauron, d”El Senyor dels Anells’, dóna nom a un nou grup de papallones

Els anells negres que tenen a les ales, que són taronges, recorden l'Ull de Mordor
:  - Mobile
La papallona blava de Fender es va considerar extingida entre 1937 i 1989 | Departament de Transports d'Oregon

D’estar “extingida” a fora de perill: la història d’èxit d’una papallona

La papallona blava de Fender es va donar per desapareguda però un programa de recuperació l'ha salvat
:  - Mobile
Papallones Heliconius

Troben “l’interruptor” genètic que canvia el color d’una papallona

Una investigació ha mostrat com un sol gen controla si les taques de les seves ales són grogues o blanques
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa