MonPlaneta
D’estar “extingida” a fora de perill: la història d’èxit d’una papallona
  • CA

La papallona blava de Fender, una espècie nativa de l’estat nord-americà d’Oregon, havia estat considerada extingida durant molt de temps. Des que va ser redescoberta, però, un programa de recuperació l’ha salvat de desaparèixer, en una història d’èxit de què parla la cadena nord-americana CNN arran de la decisió del Servei de Pesca i Fauna Salvatge del país de treure-la de la classificació com a espècie “en perill” i considerar-la “amenaçada”.

Una papallona molt especial

Aquesta papallona només es troba a la vall de Willamette, una regió d’Oregon. És una espècie molt especial perquè només pon els ous a una planta lleguminosa, la lupina de Kincaid, una planta que també està amenaçada i que té una relació molt íntima amb la supervivència de la papallona. A més, la papallona blaa de Fender també es caracteritza perquè durant l’hivern les seves erugues entren en una mena de retard del desenvolupament, anomenat ‘diapausa’, abans de reaparèixer com a papallones adultes i viure durant 10 dies, durant els quals s’han d’aparellar i reproduir-se.

Un exemplar de papallona blava de Fender | Universitat Estatal d'Oregon
Un exemplar de papallona blava de Fender | Universitat Estatal d’Oregon

Una operació de recuperació enorme

Després d’haver desaparegut d’aquesta zona, el 1937 se la va considerar extingida, i no va ser fins el 1989 que se la va tornar a veure. Aleshores va començar un esforç extraordinari entre els propietaris rurals, les agències de conservació, les empreses i altres agències del govern per salvar-la d’extingir-se definitivament. Des d’aleshores, el número d’exemplars va passar a poc menys de 3.400 l’any 2000 i als 13.700 que es van comptabilitzar el 2018.

No obstant això, la pèrdua d’hàbitats i la prevenció d’incendis continuen sent un perill per a la papallona blava de Fender. Els incendis de les praderies són el que impedeix que els seus hàbitats es converteixin en boscos i, a causa dels humans, són molt menys habituals. És per això, de fet, que a més de plantar milers de lupines de Kincaid, els esforços de conservaicó de l’espècie van incloure incendis controlats perquè les praderies es mantinguessin.

Un exemplar de papallona monarca | Environment Maine
Un exemplar de papallona monarca, una altra espècie de papallona amenaçada | Environment Maine

Una esperança per a casos semblants

Davant d’una història com aquesta, en qualsevol cas, sembla que encara hi podria haver esperança per a altres espècies de papallona, com la papallona monarca, que corre perill de patir un destí semblant al que, fins fa poc més de trenta anys, semblava que havien corregut les papallones blaves de Fender.

Més notícies
Papallones Heliconius
Troben “l’interruptor” genètic que canvia el color d’una papallona
Una investigació ha mostrat com un sol gen controla si les taques de les seves ales són grogues o blanques
Tècnics municipals al bosc de papallones | ACN
Malgrat de Mar crea el primer ‘bosc de papallones’ públic de Catalunya
L'àrea de Medi Ambient ha recreat l'ambient idoni per a la seva reproducció
L'activista defensor de les papallones monarca, Homero Gómez
Troben morts en circumstàncies estranyes dos defensors de la papallona monarca en dos dies
Tots dos presentaven signes de violència. Es creu que podien haver estat assassinats pel seu activisme contra la tala il·legal de boscos
El parc del Turonet
Un estudi participatiu observa 2.579 papallones de 29 espècies als parcs i platges metropolitans
Aquest és el principal indicador de l’estudi “Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits”, que ha realitzat l’AMB juntament amb el CREAF i l’IERMB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa