MonPlaneta
Descobreixen noves restes a les ruïnes de Machu Picchu

Un equip d’arqueòlegs ha anunciat el descobriment de noves restes d’estructures al jaciment de Machu Picchu, al Perú. Amagades entre la vegetació, enterrades o situades en llocs de difícil accés, ha calgut fer servir drons equipats amb làsers per superar tots aquests obstacles i trobar noves construccions que, segurament, ajudaran a comprendre millor la història d’aquest indret, que conté les restes precolombines més famoses del món.

Segons expliquen els responsables d’aquesta operació en un article a la revista ‘Journal of Archaeological Science’, l’ús de la tecnologia lidar ha permès trobar una dotzena d’estructures noves a menys de 8 quilòmetres de la ciutat principal, una població inca del segle XV. En concret, es troba a l’exterior d’un complex cerimonial conegut com a Chachabamba.

El complex de Chachabamba | Tierras Vivas
El complex de Chachabamba | Tierras Vivas

La tecnologia lidar és una eina que fa poc temps que es fa servir en arqueologia però que ha donat molt bons resultats. Es basa en l’emissió de polsacions làser en direcció a la superfície per tal de detectar-ne el relleu i poder cartografiar-la. Així es poden examinar àrees remotes o de difícil accés, i de fet aquesta tècnica ha permès fer grans descobriments a altres indrets d’Amèrica del Sud.

Entre les estructures trobades hi ha algunes parts de les canalitzacions d’aigua de Chachabamba. Com que Machu Picchu era un indret molt especial, i anar-hi suposava una mena de peregrinació, abans d’arribar-hi calia aturar-se a Chachabamba per banyar-se i alliberar l’esperit d’impureses abans d’arribar a la ciutat sagrada. Així, a l’indret hi ha més d’una dotzena de banys que envolten un altar de pedra, i ara s’han descobert parts del sistema de canals que hi duia l’aigua des del riu Urubamba.

La vall de Vilcanota i Chachabamba vistos amb tecnologia lidar | B. Ćmielewski
La vall de Vilcanota i Chachabamba vistos amb tecnologia lidar | B. Ćmielewski

Gran part de tot això, és clar, havia quedat amagat entre la vegetació de la selva, i és per això que la tecnologia lidar ha estat tan útil a l’hora de redescobrir-ho. Al voltant de Chachabamba, a més, s’han detectat el que podrien ser les residències de les persones que supervisaven els rituals de purificació que hi tenien lloc. Caldrà, però, començar a excavar el més aviat millor per treure’n l’entrellat.

Més notícies
Un dels grans complexos monumentals descoberts a Mèxic gràcies al lidar | Wikimedia Commons

Un mapeig per làser descobreix 500 monuments antics enterrats a Mèxic

Les dades indiquen que molts d'ells són més antics del que s'havien pogut imaginar els experts
:  - Mobile
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons

Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud

Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
:  - Mobile
La mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos

Descoberta al Perú una mòmia d’uns 1.000 anys, anterior als inques

Es trobava en posició fetal, lligada amb cordes i amb les mans tapant-li la cara
:  - Mobile
Un arqueòleg inspecciona les restes del vaixell 'La Unión', a Mèxic

Identifiquen les restes del primer vaixell d’esclaus maies de què es té coneixement

La troballa, feta a la costa mexicana, demostra que l'esclavitud va continuar de manera il·legal al país després que fos abolida el 1829
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa