MonPlaneta
Un mapeig per làser descobreix 500 monuments antics enterrats a Mèxic
  • CA

Un equip de científics ha descobert gairebé mig miler de monuments de les cultures maia i olmeca a dues zones del sud de Mèxic fent servir una tecnologia de mapeig per làser des de l’aire anomenada “lidar”. Els edificis i les seves restes, que estan completament cobertes de vegetació, podrien tenir fins a 3.000 anys d’antiguitat i inclouen, fins i tot, grans esplanades artificials que podrien haver servit per celebrar-hi cerimimònies religioses.

En un article publicat a la revista ‘Nature Human Behaviour’, s’explica com aquest número increïble de troballes s’ha fet gràcies a l’ús previ del lidar en l’excavació del temple maia més gran i més antic que s’ha trobat mai. Datat entre els anys 800 i 1000 abans de Crist, el complex contenia una esplanada artificial de 1.400 metres de llarg i fins a 15 d’ample, a més de 10 plataformes més petites a tots dos cantons fins a un total de 20, un número molt important per a la cultura maia, especialment la seva cosmologia i el seu calendari. De fet, aquest mateix tipus d’estructura ja havia estat trobat abans, i això va fer que els científics es preguntessin com d’habituals devien ser.

Plaça central de la ciutat maia de Palenque, a Chiapas (Mèxic)

Fent servir dades públiques obtingudes amb lidar pel govern mexicà i combinant-les amb mapes en alta resolució i algunes visites en persona, els investigadors van examinar una àrea d’uns 84.500 quilòmetres quadrats i van descobrir 478 complexos monumentals, molts dels quals totalment desconeguts fins ara, i molts dels quals compartien aquesta distribució. Un d’ells, de fet, és encara més antic, de la cultura olmeca, anterior als maies i de què se sap relativament poca cosa. De fet, és possible que aquest jaciment, situat a San Lorenzo, fos la inspiració dels complexos maies posteriors, i indica que la base 20 del calendari mesoamericà podria ser segles més antic que no es pensava.

Els investigadors també van trobar quatre tipus més de distribució els edificis, que podrien representar influències culturals o moments històrics diferents. Unes troballes increïbles tenint en compte que, en molts casos, ni tan sols estaven enterrats sinó només coberts de vegetació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa