MonPlaneta
Descoberta al Perú una mòmia d’uns 1.000 anys, anterior als inques
  • CA

Un equip d’arqueòlegs del Perú ha anunciat el descobriment d’una mòmia d’una època i una cultura anteriors a la dels inques. Amb una antiguitat que es calcula entre els 800 i els 1.200 anys, caldrà esperar els resultats de la datació per radiocarboni per saber exactament quants anys fa que va ser enterrada.

La mòmia, que es troba en molt bon estat de conservació, ha estat localitzada en una estructura funerària sota terra al jaciment arqueològic de Cajamarquilla, que es troba a l’est de Lima, la capitl del Perú. El cos estava envoltat de tot tipus d’objectes, com ara atualls de ceràmica, carbasses plenes de restes de plantes i també eines de pedra, tot plegat, segons els arqueòlegs, possibles ofrenes a la persona morta. Un dels trets més sorprenents d’aquesta mòmia és que es trobava en posició fetal, recolzada a una paret, i tenia el cos lligat amb cordes i les mans tapant-li la cara.

La mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos
La mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos

Els investigadors creuen que la mòmia podria ser de la cultura chaclla, que va existir abans de l’aparició dels inques i que va ocupar la regió que actualment correspon a la província peruana d’Huariochirí, un punt d’una importància estratègica considerable perquè serveix d’enllaç i de punt d’intercanvi entre la costa del país i la serralada dels Andes. Tot i això, aquesta cultura prehispànica és força desconeguda, i podria ser que aquesta mòmia i totes les restes que l’acompanyin serveixin perquè els arqueòlegs puguin aprendre moltes més coses sobre els seus rituals, tradicions, pràctiques funeràries i religió.

Abans de l’aparició i expansió dels inques, a finals del segle XIV, el Perú i tota la regió andina havia estat el lloc d’ascens i caiguda d’un munt de civilitzacions, és per això que els països de la zona tenen centenars i centenars de jaciments dedicats a l’estudi de totes elles, que investiguen com devia ser la vida abans que tota la regió fos integrada en un gran imperi que, tot i això, va durar menys d’un segle, ja que va ser justament en l’apogeu dels inques que el castellà Francisco Pizarro i els seus homes van arribar a l’imperi i el van conquerir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa