Un equip d’investigadors ha fet un descobriment insòlit al centre de l’Índia. Es tracta de les restes fossilitzades de més de 250 ous de dinosaure, repartits en 92 nius. Segons informa la cadena nord-americana CNN, aquest descobriment està permetent saber moltes coses del comportament reproductiu d’aquests animals, concretament dels titanosaures, els gegants hervíbors a què corresponen tots aquests ous.
Una gran colònia d’ous enormes
Pel que sembla, els titanosaures formaven una gran colònia al que ara és el centre de l’Índia fa més de 66 milions d’anys, poc abans de l’extinció dels dinosaures. Allí, ponien els seus ous, d’entre 15 i 17 centímetres de diàmetre, en una zona que servia com a ‘incubadora’ per a aquests animals enormes amb colls llarguíssims. És per això que s’han trobat tants ous, molts dels quals eren prou junts com per pensar que corresponien a la mateixa posta.

No devien ser pares gaire atents
Tot plegat fa pensar, afirmen els investigadors, que els titanosaures no eren entre els pares més atents de la natura ja que, tractant-se d’animals tan enormes, pondre els ous tan junts no devia permetre ni moure els ous, ni incubar-los ni tampoc alimentar les cries quan naixien, ja que haurien esclafat els ous i tot allò que haguessin trobat en el seu camí. Un comportament que s’assembla al dels cocodrils i, també, al d’alguns ocells.
Una troballa excepcional que ha permès fer molts descobriments
Trobar tants nius de dinosaure és molt estrany, ja que els ous necessiten unes condicions de preservació molt especials per convertir-se en fòssils en comptes de, simplement, desaparèixer. En aquest cas, però, estan en un estat tan bo que fins i tot es van poder detectar fragments de proteïnes degradades a les seves closques.

Un dels ous, a més, ha permès saber que els titanosaures ponien els ous de manera seqüencial, d’un en un, com fan els ocells a diferència dels cocodrils o les tortugues, que els ponen tots de cop. Aquest descobriment ha estat possible gràcies a la troballa d’un ‘ou en un ou’, un fenomen que passa en els ocells quan, durant la formació, un ou s’uneix a un altre durant el seu procés de formació, abans de la posta.
Com dels cocodrils, però, els titanosaures enterraven els ous a poca profunditat i probablement a prop de l’aigua, per mantenir la temperatura i impedir que es deshidratessin. A diferència tant d’ells com dels ocells, però, sembla que els titanosaures no els incubaven sinó que els deixaven allà i, un cop naixien les cries, s’havien d’espavilar totes soles. Un comportament, però, que no era comú en tots els dinosaures, ja que se sap que n’hi havia d’altres que tenien molta més cura de la seva descendència.