L’àpat més antic que s’ha vist mai ha estat descobert a l’interior d’un fòssil de 550 milions d’anys d’antiguitat. En un article publicat a la revista ‘Current Biology’, un equip internacional d’investigadors descriu la seva troballa i què n’han pogut aprendre sobre com era la vida d’alguns dels primers animals que van existir a la Terra.
S’alimentava d’algues i bacteris del fons del mar
La descoberta s’ha fet durant l’anàlisi d’uns fòssils descoberts a Rússia l’any 2018, corresponents al període Ediacarià. Són entre els organismes multicel·lulars complexos més antics que s’han trobat mai i en el cas d’aquest, un ésser amb forma de llimac anomenat Kimberella, es van trobar algunes molècules de fitosterols, que formen part de la membrana cel·lular dels vegetals i que són l’equivalent al colesterol dels humans.

A partir d’aquí, els investigadors apunten que el Kimberella devia alimentar-se d’algues i bacteris que trobava al fons dels mars i els oceans, obtenint-ne els molts nutrients que contenien. Justament, el gran valor nutricional de les algues podria explicar per què els organismes de l’Ediacarià van fer-se tan grossos quan, abans d’aquesta era, només hi havia organismes unicel·lulars i de mides microscòpiques.
Un dels animals més complexos del seu temps
Els científics, de fet, creuen que el Kimberella devia ser un dels animals més evolucionats de la seva època, provist de boca i d’un sistema digestiu que funcionava d’una manera molt semblant al dels animals moderns. Això ja se sospitava per les marques que s’havien trobat als fons marins, que indicaven que aquests animals devien tenir intestins, però no ha estat fins ara que s’ha pogut saber què menjava exactament i com el digeria.

Una finestra als nostres avantpassats
En comparació amb el Kimberella, el Dickinsonia, un animal de la mateixa era que es considera un dels més antics que s’ha trobat mai, no tenia boca ni intestins, cosa que el faria menys avançat. No obstant això, també era molt gros, podent arribar a medir fins a gairebé un metre i mig de llargada. Aquest darrer descobriment, doncs, pot ajudar a comprendre l’evolució dels primers animals i quina és exactament la seva relació amb la fauna que va existir posteriorment i fins els nostres dies, que podrien descendir del Kimberella o d’altres organismes semblants.
La fauna ediacariana, de fet, que va existir abans de l’anomenada ‘Explosió Cambriana’ que va posar-nos en el camí cap als animals moderns, és l’avantpassada de tots els animals actuals, i tot i que hi havia algunes espècies tan estranyes com el Dickinsonia, també n’hi havia com el Kimberella, amb alguns trets fisiològics que es poden relacionar amb molts animals moderns, inclosos els humans.