MonPlaneta
Descobreixen un dels naufragis romans més grans que s’ha trobat mai al Mediterrani
  • CA

Fa uns dos mil anys, un vaixell mercant que creuava el Mediterrani es va enfonsar a les illes Jòniques, a la costa oest de Grècia, juntament amb la càrrega d’àmfores que transportava. Després de tot aquest temps, la nau, que es calcula que va desaparèixer sota les aigües entre els anys 100a.C. i 100d.C., ha estat trobat per un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Patras (Grècia), que afirma que és el naufragi de l’època clàssica més gran que s’ha descobert mai al Mediterrani Oriental i el quart més gran de tots els que s’han trobat al Mare Nostrum.

Amb una llargada de trenta-cinc metres i unes sis mil àmfores, el vaixell, que es va enfonsar prop de l’illa de Cefalonia, havia descansat al fons del mar fins que l’equip d’investigadors de la xarxa Oceanus van fer servir tècniques de processament d’imatge amb intel·ligència artificial per analitzar les restes, tal i com expliquen a un article publicat a la revista ‘Journal of Archeological Science’.

Les àmfores, que són perfectament visibles al fons del mar, estan molt ben conservades i els responsables del descobriment afirmen que el naufragi podria ser una font d’informació molt interessant sobre les rutes comercials, el transport d’àmfores i la construcció de vaixells a finals de la República Romana i inicis de l’època imperial.

El vaixell, la bodega de càrrega del qual es troba només a dos metres sota la sorra, és a una milla i mitja del port de Fiskardo, cosa que podria ser un signe de la importància d’aquesta població a les rutes comercials romanes. Recuperar el vaixell, però, seria una feina molt difícil i cara. Per tant, de moment els científics només planegen recuperar una de les àmfores i analitzar-la per saber quina era la seva càrrega i, més endavant, mirar d’aconseguir un inversor privat que els permeti organitzar expedicions guiades de busseig al naufragi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa