MonPlaneta
Un cuc fòssil és l’avantpassat de tres grans grups d’animals actuals
  • CA

Un cuc cuirassat que va viure fa 518 milions d’anys podria ser l’avantpassat comú de tres grans grups d’animals. Això afirma un equip internacional d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Current Biology’. Ha analitzat unes restes fòssils ben conservades d’un exemplar d’aquesta espècie, i tots els seus membres han quedat fascinat pels resultats.

L’animal, de poc més d’un centímetre, s’anomena Wufengella i va ser descobert a la Xina. Era una mena de cuc cobert d’una massa de plaques a la seva esquena, que li feien de closca. Al seu interior, hi havia un cos carnós amb una sèrie de lòbuls plans que sortien cap als costats i una mena de pèls entre aquests lòbuls i les plaques. Segons sembla, era un ésser originalment segmentat, com un cuc de terra actual.

La divisió dels animals segons la seva arquitectura

Totes aquestes característiques el fan molt estrany. La ciència divideix el regne animal en més de 30 fílums, corresponents a dissenys corporals genèrics. Cadascun d’ells té una sèrie de trets que el distingeixen dels altres, i n’hi ha molt pocs de compartits en més d’un grup, cosa que apunta que quan van aparèixer, durant l’anomenada “explosió cambriana” van evolucionar molt ràpidament.

L'anàlisi de les seves restes fòssils ha permès veure com eren els seus òrgans interns | Jakob Vinther i Luke Parry
L’anàlisi de les seves restes fòssils ha permès veure com eren els seus òrgans interns | Jakob Vinther i Luke Parry

Els braquiòpodes són un fílum que per fora s’assembla als bivalves perquè té dues closques i viu enganxat al fons del mar, a roques o a esculls. Per fins, però, són molt diferents, ja que filtren l’aigua fent servir uns tentacles que es plequen formant un òrgan amb forma de ferradura de cavall. Aquest organ, el lofòfor, és compartit pels braquiòpodes, els forònids i els briozous, que segons els estudis de les molècules del seu ADN són els parents més propers els uns dels altres. És per això, de fet, que formen un grup anomenat dels lofoforats.

Una troballa inesperada

Els investigadors, però, no pensaven trobar mai un dels avantpassats comuns d’aquests tres fílums, una mena de ‘baula perduda’ de més de 8.000 espècies existents actualment i de desenes de milers més d’extingides. A més, aquest descobriment també apunta cap al grup més proper a aquests tres, el dels anèl·lids –poliquets, cucs de terra, sangoneres–… ja que aquest animal fòssil s’assemblava més als segons que no pas als primers, amb l’excepció, és clar, del lofòfor. Una altra passa en la comprensió de l’evolució de la vida a la Terra que, per bé que és molt lenta, sovint fa salts sorprenents i gairebé sempre casuals.

Més notícies
L'animal descobert al Canadà i que va viure fa 500 milions d'anys | Royal Ontario Museum
Troben les restes d’un animal gegant i molt estrany que va viure fa 500 milions d’anys
El 'Titanokorys gainesi' va viure al Cambrià, quan van aparèixer els avantpassats de la majoria de la fauna moderna
La doctora Hu, de la Universitat Nacional d'Austràlia, amb el fòssil misteriós que per fi ha pogut ser classificat | ANU
Resolt el misteri d’un dels primers avantpassats dels animals de 4 potes
Durant més d'un segle els científics no havien pogut classificar les restes a l'arbre de l'evolució
Aquest animal de fa 400 milions d'anys pot ser un exemplar de la família d'on descendim tots els vertebrats del món | Dinghua Yang
Identifiquen la família d’on es van originar tots els vertebrats
Va viure fa 400 milions d'anys i tenia brànquies i un inici del que va acabar sent la mandíbula
Descoberts fòssils d’un avantpassat de les balenes que encara tenia quatre potes
L'animal, un cetaci semblant a una llúdriga, aporta nova informació sobre l'evolució d'aquests mamífers marins i com es van estendre per tot el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa