MonPlaneta
La ciència rere l’escuma perfecta per a una copa de cervesa

Que l’escuma d’una copa de cervesa sigui perfecta és un art que cal aprendre com a consumidor o com a cambrer però, en el fons, depèn de variables científiques quantificables. És per això que, en un article publicat a ‘Physics of Fluids’, un equip d’investigadors ha anunciat que ha creat un model predictiu per saber com es formarà l’escuma a partir de simulacions que tenen en compte la llarguíssima sèrie de variables implicades.

Una relació complexa entre moltes variables

L’escuma de la cervesa és un element molt important d’aquesta beguda i depèn d’una relació molt complexa entre els components de la cervesa en sí, el recipient des d’on s’aboca, el got o la copa on va a parar, angles, temperatures… Tot un món que ha captivat l’atenció d’aficionats i experts durant moltíssim temps.

La formació de l'escuma de la cervesa és un procés complex i amb molts condicionants implicats | Tizian Bauer i Wenjing Lyu
La formació de l’escuma de la cervesa és un procés complex i amb molts condicionants implicats | Tizian Bauer i Wenjing Lyu

Ara gràcies a aquest model, es poden determinar els patrons, alçades, estabilitat, ràtio escuma/cervesa… Fer-ho suposa una tasca complexa de model de les interaccions físiques i químiques que hi ha mentre s’omple el got o la copa: dinàmica de fluïds, transferència de calor i de massa, reaccions químiques…

Amb aquest mètode, però, es pot predir el comportaament de tot el sistema i, a partir d’aquí, optimitzar el disseny de la boca dels tiradors i del coll de les ampolles, així com la geometria dels gots i les copes, per assegurar el millor resultat sota diverses condicions de pressió, temperatura i carbonació de la cervesa.

Els investigadors van sotmetre el procés de tirar una cervesa a anàlisis exhaustives | Tizian Bauer i Wenjing Lyu
Els investigadors van sotmetre el procés de tirar una cervesa a anàlisis exhaustives | Tizian Bauer i Wenjing Lyu

Una eina molt útil per millorar com es tira la cervesa

Això és precisament el que aquest equip ha fet en col·laboració amb Einstein 1, una start-up que està desenvolupant un sistema innovador de tiradors. Estudiant-lo, els investigadors van crear un model que demostra que l’escuma només es forma durant els primers moments en què es tira la cervesa i que pressions i temperatures més altes resulten en més escuma. Després comença la fase líquida de la cervesa i depenent, sobretot, de la mida de les bombolles, l’escuma va desapareixent lentament, trigant aproximadament 25 vegades més a fer-ho que el que ha trigat a aparèixer.

En qualsevol cas, aquest estudi i el model resultant pot resultar molt útil no només per l’estudi de la forma de les toveres i altres parts dels tiradors sinó que, amb el temps, pot ajudar a reduir el consum de cervesa i el temps necessari per tenir l’escuma perfecta, millorant l’eficiència de tot el procés del tiratge. Així, el producte final tindria una qualitat òptima amb un cost molt menor i una productivitat més alta.

Més notícies
Formatge blau | Pxfuel
Fa 2.700 anys, a Àustria, ja bevien cervesa i menjaven formatge blau
Ho demostra la presència de dos fongs implicats en la fermentació a restes de femta antiga
L'egípcia va ser una de les grans civilitzacions de l'Edat de Bronze
Ressusciten la cervesa dels faraons amb llevats de 5.000 anys d’antiguitat
Un equip de científics israelians ha aconseguit tornar a la vida els fongs que permetien la fermentació i tornar a elaborar la beguda tal i com es consumia a l'Antic Egipte
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons
Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud
Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
Pxhere
Afirmen que han aconseguit fer cervesa sense alcohol amb gust de cervesa
Una empresa biotecnològica danesa diu que ha aconseguit mantenir-ne el sabor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa