MonPlaneta
El bacteri de la pesta ja existia segles abans del primer brot epidèmic
  • CA

El bacteri responsable de la pesta (‘Yersinia pestis’) va existir durant segles abans no es produís el primer brot epidèmic en humans. Aquesta és la conclusió què ha arribat un equip d’investigadors canadencs i australians que, en un article publicat a ‘Communications Biology’, exposen els resultats de l’estudi d’ADN més gran que s’ha fet mai d’aquest tipus i que apunta que les pandèmies, com ara la Pesta Negra, no van ser causades per soques del patogen acabades d’aparèixer.

Yersinia pestis a l'interior d'una puça | Wikimedia Commons
Yersinia pestis a l’interior d’una puça | Wikimedia Commons

Una malaltia apareguda fa 5.000 anys

Pel que han pogut concloure els científics, el ‘Yersinia pestis’ va aparèixer per primera vegada en humans fa aproximadament 5.000 anys, exterminant els primers grangers d’Europa. Més endavant, mitjançant els animals, les rutes de comerç i les guerres, el bacteris es va escampar pel món diverses vegades. Les dues pandèmies més conegudes són la dels segles VI-VIII –la Plaga de Justinià– i la dels segles XIV-XIX, que va començar amb l’anomenada Pesta Negra, que va matar més de la meitat de la població europea. Després, entre els segles XIX i XX, encara hi va haver una tercera plaga, menys mortífera.

El crani de l'home infectat per la pesta trobat a Letònia | BERLINER GESELLSCHAFT FÜR ANTHROPOLOGIE, ETHNOLOGIE UND URGESCHICHTE
El crani de l’home infectat per la pesta fa 5.000 any trobat a Letònia | BERLINER GESELLSCHAFT FÜR ANTHROPOLOGIE, ETHNOLOGIE UND URGESCHICHTE

Seguint l’aparició de les soques més mortíferes

Els investigadors van reunir més de 600 seqüències genètiques de bacteris de la pesta, tant de soques modernes com d’antigues, i van calcular en quin moment devien haver evolucionat per ser una amenaça per als humans. Així, per exemple, sembla que la soca responsable de la Pesta Negra va divergir d’una soca antiga entre 1214 i 1315, fins a 132 anys abans que la pandèmia que coneixem comencés, el 1346. Pel que fa a la Plaga de Justinià, que va començar el 541, la soca ja existia entre els anys 272 i 465, és a dir, fins a 270 anys abans.

Una de les víctimes de la Pesta Negra trobada a la fossa de Thornton Abbey | Antiquity
Una de les víctimes de la Pesta Negra trobada a la fossa de Thornton Abbey, a Anglaterra | Antiquity

Nova llum a una de les plagues més greus de la humanitat

Així doncs, sembla clar que cada gran pandèmia de pesta era causada per soques que van aparèixer dècades o segles abans que esdevinguessin un gran problema per als humans. Pel que sembla, l’aparició del bacteri creava petits brots epidèmics i en algun moment, a causa d’una guerra o d’una fam, s’expandia ràpidament. És el cas, per exemple, de la Pesta Negra, duta a Europa per genovesos que fugien del setge mongol de Caffa, l’actual Feodòsia, a Crimea.

A més, l’estudi també apunta que si bé la primera i la segona plagues no tenien res a veure, la segona, la dels segles XIX-XX, descendia directament de la soca del segle XIV i per tant, en certa manera es podria considerar una prolongació d’aquesta. Això és perquè, tot i que la pesta va desaparèixer d’Europa al segle XVIII, va continuar afectant l’Imperi Otomà, l’Orient Mitjà i probablement el nord d’Àfrica durant més temps, evolucionant.

Més notícies
Una de les víctimes de la Pesta Negra trobada a la fossa de Thornton Abbey
Descobreixen una fossa comuna de la Pesta Negra a Anglaterra
En només dos anys la malaltia va reduir la població del país a la meitat
La pesta de Florència de 1348 segons la descripció del 'Decameró' de Bocaccio | Wellcome Library (Creative Commons)
Els efectes de la Pesta Negra encara són presents al nostre ADN
Algunes mutacions que van ajudar els nostres avantpassats a sobreviure ens estan perjudicant
La sala 3D amb l'Exposició Permanent de l'IlerCOVID Museum és un dels seus elements principals | UdL
Un museu virtual uneix ciència i art i explica les pandèmies de la història
La càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip espanyola, el VIH i la Covid, protagonistes d'IlerCOVID Museum
Infant malalt de verola durant els anys 70
Descobreixen que la verola ja infectava els antics egipcis
Un estudi endarrereix 2.000 anys el moment de l'aparició de la pitjor malaltia que ha patit mai la Humanitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa