MonPlaneta
L’arqueòleg Zahi Hawass presentarà la mòmia de Nefertiti el mes vinent
  • CA

L’arqueòleg egipci Zahi Hawass presentarà el mes vinent la mòmia de la reina Nefertiti, una de les més misterioses de la història del país dels faraons. Així ho ha afirmat en una entrevista concedida al diari ‘El Independiente’, on també ha reiterat que no es jubilarà, tot i tenir 75 anys, i que continuarà excavant la ‘Ciutat Daurada’ de Luxor, on van viure Nefertiti i el seu marit, el faraó Akhenaton, abans d’abandonar-la per traslladar-se a Amarna, la que va ser la capital de la seva revolució monoteista.

Una gran reina envoltada de misteri

Nefertiti, recorda Hawass, tenia grans títols com “la gran i estimada esposa del rei”, la Senyora de les Dues Terres, del Sud i el Nord”, “la que pot viure per sempre”, “gran en favor, dama de gràcia, dotada d’alegria”… Tot plegat, és clar, destaca encara més quan es compara amb els misteris al voltant de l’indret on es troba enterrada, de què fins ara no s’ha sabut pràcticament res. Un enigma de més de 3.000 anys d’antiguitat causat per la condemna absoluta a l’oblit que va caure sobre ella i el seu marit per la gran heretgia que van cometre: abandonar els déus tradicionals d’Egipte.

L'arqueòleg Zari Hawass en una imatge d'arxiu presa al Museu Britànic | Ann Wuts / Flickr (CC BY 2.0)
L’arqueòleg Zari Hawass en una imatge d’arxiu presa al Museu Britànic | Ann Wuts / Flickr (CC BY 2.0)

L”heretgia d’Amarna’

Akhenaton, fill d’Amenhotep III i coronat com a Amenhotep IV, i la seva esposa Nefertiti, van impulsar un canvi radical en la cultura del seu país. Renunciant a tots els déus venerats fins aleshores, prenent el déu Aton, el Sol, com a únic, en el que es va conèix com a ‘atenisme’ o bé ‘l’heretgia d’Amarna’. Akhenaton, a més, fou el pare del seu successor, Semenkhare, i probablement del seu germà, Tutankhamon, tot i que sembla que cap dels dos era fill de Nefertiti.

Després de la mort del faraó, el seu nom va ser esborrat de les esteles i la ciutat que havien construït com a capital va ser abandonada i oblidada. Nefertiti va seguir el mateix destí, com recorda el també exministre d’Antiguitats d’Egipte, esdevenint un dels grans misteris de l’antic imperi.

Més notícies
Pilars de la tomba de Ptahmes exposats al Museu d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos)
Troben el formatge més antic que es coneix en una tomba egípcia de fa 3.300 anys
Ptahmes, governador de Memfis el segle XIII abans de Crist, va ser enterrat amb diverses àmfores que contenien, entre d'altres, derivats de la llet de vaca i de cabra o ovella
Alguns dels sacròfags pintats que han estat trobats fa poc a Saqqara | Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte
Descoberts 250 sarcòfags de fa 2.500 anys a una necròpoli egípcia
Saqqara, on s'ha fet aquesta troballa excepcional, era una de les grans necròpolis de l'Egipte faraònic
Un dels cadells de lleó momificats trobats a Egipte
Descobertes a Egipte dotzenes d’animals momificats
Entre els exemplars trobats hi ha cadells de lleó, cocodrils, gats i cobres, a més d'estàtues d'altres espècies
La presentació dels sarcòfags davant la premsa
Presenten una seixantena de sarcòfags trobats en perfecte estat a Egipte
Malgrat l'aturada de les excavacions a causa de la Covid, la seva represa amb limitacions ha permès fer aquest descobriment, el més important de l'any

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa