MonPlaneta
L’asteroide que va matar els dinosaures va provocar un tsunami planetari
  • CA

L’asteroide enorme que va caure a l’actual golf de Mèxic fa 66 milions d’anys i que va causar l’extinció dels dinosaures i del 75% d’animals i plantes de la Terra també va provocar un tsunami de proporcions planetàries. Segons un article publicat a la revista ‘American Geophysical Union Advances’, l’onada gegant va fer la volta el món en 48 hores i tenia una energia aproximadament 30.000 cops superior a la del tsunami que fa afectar l’oceà Índic el dia de Sant Esteve de 2004 i va causar la mort de més de 200.000 persones.

L’asteroide, que feia entre 10 i 14 quilòmetres d’amplada, va crear un cràter de més de 100 quilòmetres de diàmetre al costat de la península del Yucatán. Això va tenir efectes catastròfics per a tot el planeta: canvis de temperatura, grans emissions de vapor d’aigua, sutge i pols, incendis forestals causats per la caiguda de fragments de roca ígnia que havien sortit disparats amb l’impacte… i una onada gegant que va fer la volta al món.

Pixabay
L’impacte de l’asteroide va ser un dels esdeveniments més violents que ha viscut la Terra d’ençà que va acabar de formar-se | Pixabay

Onades de més d’1,5 quilòmetres d’alçada

Els investigadors han volgut posar, per primera vegada, xifres exactes a la potència del tsunami, i és per això que han estudiat nuclis de sediments extrets de 120 llocs diferents del món. Gràcies a ells s’ha pogut veure que el tsunami devia crear onades de més d’un quilòmetre i mig d’alçada i que van remoure el llit marí a milers de quilòmetres de distància de l’impacte, eliminant el registre de sediments de tot el que havia passat abans i també, és clar, durant el tsunami.

La simulació del cataclisme

Amb un ordinador molt potent, els científics van simular els primers 10 minuts després de l’impacte de l’asteroide, la formació del cràter i l’inici del tsunami. Segons els resultats, només 3 minuts més tard s’havia creat una onada de més de 4,5 quilòmetres d’alçada, i que la caiguda de materials que havien sortit disparats cap a l’atmosfera va crear encara més onades en totes direccions. Al cap de 10 minuts, una onada circular d’1,5 quilòmetres d’alçada va començar a avançar en totes direccions.

Les onades es van escampar ràpidament per tot el món | Range et al.
Les onades es van escampar ràpidament per tot el món | Range et al.

Una hora després, el tsunami havia travessat el golf de Mèxic i havia arribat a l’Atlàntic Nord. Al cap de quatre hores, havia passat l’estret que aleshores hi havia a Amèrica Central i havia entrat a l’oceà Pacífic. Un dia després, les onades havien arribat a l’Índic per totes dues bandes, des de l’Atlàntic i des del Pacífic, i 48 hores després de l’impacte les onades havien arribat a la majoria de costes del planeta. Les simulacions, a més, també apunten que el corrent submarí va ser més fort a l’Atlàntic Nord, a l’estret d’Amèrica Central i a l’Atlàntic Sud, amb velocitats superiors als 650 metres per hora, suficient per barrejar l’acumulació de sediments el fons del mar. A l’Índic, el Pacífic Nord, l’Atlàntic Sud i el Mediterrani, en canvi, la potència no va ser tanta.

Tot i que els investigadors no han calculat fins on van arribar les inundacions a terra ferma per les onades, el model permet veure com algunes regions de l’Atàntic Nord i de la costa del Pacífic d’Amèrica del Sud van rebre onades de més de 20 metres d’alçada. Les inundacions causades pel tsunami i com de terra endins van arribar, però, seran l’objecte d’un estudi posterior.

Més notícies
A més de l'asteroide que va matar els dinosaures, alguns altres arribats al mateix moment podrien haver impactat a la Lluna
Troben noves dades de l’asteroide que va matar els dinosaures… a la Lluna
El meteorit no va arribar sol sinó acompanyat d'altres de més petits, alguns dels quals van caure al nostre satèl·lit
Un científic afirma que ha trobat un tros del meteorit que va caure a la Terra fa 66 milions d'anys, causant una extinció massiva | Pixabay
Afirmen haver trobat fragments de l’asteroide que va matar els dinosaures
La NASA ha titllat el descobriment d'"al·lucinant"
L’asteroide que va acabar amb els dinosaures va caure a la primavera
L'estació de l'any en què es va produir l'impacte podria haver determinat la gravetat dels seus efectes
Asteroide dirigint-se a la Terra
L’asteroide que va matar els dinosaures també va crear les selves tropicals
Una investigació sobre pol·len i fulles fossilitzades revela algunes conseqüències de l'impacte de l'asteroide, de 12 quilòmetres d'amplada, que va caure a la Terra fa 65 milions d'anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa