Un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han identificat 25 virus nous a les aigües residuals de l’àrea metropolitana de Barcelona i d’alguns municipis propers. Tal com han explicat en un article a la revista ‘Nature Communications’, es tracta de bacteriòfags de l’ordre ‘CrAssvirales’, que infecten alguns bacteris del tracte digestiu humà i que són habituals a la microbiota de l’aparell digestiu humà. No obstant això, preenten un genoma diferent del virus descrits fins ara, és per això que han estat batejats com a ‘crAssBcn phages’.
Potencials indicadors de contaminació fecal
El descobriment d’aquests virus l’ha fet un equip liderat per la catedràtica Maite Muniesa, del Grup de Recerca de Microbiologia d’Aigües Relacionada amb la Salut (MARS) de la Facultat de Biologia, que consideren que les seves característiques els fan perfila com a potencials indicadors de contaminació fecal en humans. El grup, a més, també vol investigar si la presència i abundància de fags ‘crAssBcn’ és diferent entre individus sans i persones afectades per malalties intestinals, metabòliques o fins i tot del sistema nerviós.

Podrien influir en la microbiota intestinal humana
“Pel que sabem”, explica Muniesa, els fags ‘crAssBcn’ són “molt específics de la microbiota humana” i, fins ara, no han estat trobats en altres animals. “El seu rol biològic encara és desconegut”, continua, però considerant la seva abundància i que infecta un gènere bacterià (els ‘Bacterioides’) que també són molt abundants als intestins humans, es creu que poden jugar “un paper regulador de les poblacions bacterianes” i, per tant, tenir “certa influència” a la microbiota intestinal dels humans.
La majoria de membres d’aquest grup de virus han estat descoberts per la UB
Una altra dada rellevant és que, des de 2014, només quatre grups havien pogut aïllar un total de 7 virus del tipus ‘crAss’. Ara, però, amb la identificació de 25 fags nous per part d’aquest equip de la UB, s’amplia significativament el mapa d’aquest grup de virus, molt prevalents a la població mundial. Els ‘crAssBcn’, a més, tot i haver estat descoberts a l’àrea de Barcelona, sembla que mostren una gran distribució i s’han detectat al 51% de metagenomes intestinals d’arreu del món analitzats.