MonPlaneta
La fusió del permagel ressuscita virus antics en un món amb nous hostes
  • CA

L’escalfament de l’Àrtic és quatre cops superior al de la resta del planeta. Alguns dels efectes d’això són prou coneguts, com la pujada del nivell del mar o com els animals que viuen a la regió tenen cada cop més problemes per sobreviure. N’hi ha d’altres, però, que no ho són tant: amb la fusió del permagel, virus antics podrien ressuscitar en un món amb nous hostes, fent que tornin malalties desaparegudes, de què no hi ha record a la història escrita o fins i tot virus que per primer cop saltin a una espècie nova. Ara, un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’, es mira de quantificar quin és aquest risc.

Un moment d’inestabilitat, també per a les malalties

El canvi climàtic augmentarà la transmissió de malalties infeccioses a causa, entre d’altres, de les espècies que es mouran a zones més fredes, duent els seus patògens, i també de les que, com els mosquits, tindran un hàbitat cada cop més gros. Així doncs, virus i hostes es trobaran per primer cop, i uns científics de la Universitat d’Ottawa ha mirat de veure com de perillós pot ser això, recollint mostres del sòl i els sediments del llac Hazen, al Canadà, i buscant quines restes de genomes de virus i de possibles hostes hi havia.

El virus de la verola | PhD Dre (Wikimedia Commons)
El virus de la verola es considera desaparegut, però podria ser congelat en algun indret i tornar a infectar tant animals com persones | PhD Dre (Wikimedia Commons)

Amb aquestes dades, els investigadors van mirar de calcular la probabilitat que un virus saltés a una espècie nova, mirant la seva història genètica i el seu hoste típic. Comparant la seva evolució, es pot veure quant de temps fa que conviuen i la tendència del virus a saltar a altres animals. Amb tot plegat, es va construir un algoritme per calcular com afectarà el canvi climàtic a la probabilitat dels virus de saltar a noves espècies.

Un perill real i amb exemples propers

Tot i que no es pot saber mai del cert què passarà, el càlcul del risc és una passa prou important, un recull de dades i càlculs que posa de manifest quins poden arribar a ser el problemes a què s’enfrontaran els ecosistemes del futur, inclosos aquells on habitem els humans. De fet hi ha estudis recents que afirmen que més de 200 malalties infeccioses s’agreujaran a causa del canvi climàtic, i això tenint en compte només les que ja coneixem.

La tundra siberiana anirà desapareixent lentament durant els propers segles, substituïda per boscos | Stefan Kruse
A Sibèria, el desglaç va deixar descobert el cadàver d’un ren infectat i va causar un brot d’àntrax | Stefan Kruse

A sobre, l’escalfament global, amb la fusió del gel i el permagel, podrien alliberar patògens que duen milers d’anys congelats, una circumstància que sembla l’inici d’una novel·la de ciència-ficció però de què hi ha exemples propers, com la mort d’àntrax d’un nen de 12 anys a Sibèria a causa del desglaç, que va deixar al descobert un ren que havia mort per la malaltia. L’episodi, l’any 2016, va acabar amb la mort de 2.000 animals i més de 90 casos d’àntrax.

El risc, doncs, és molt real, però no sabem en quin moment es pot produir una desgràcia com aquesta o una de món pitjor. El millor que podem fer per evitar-ho, doncs, és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per frenar al màxim aquest desglaç que pot dur al nostre món malsons del passat.

Més notícies
Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global
El gel del planeta es fon tan ràpidament com a l’última desglaciació de fa 11.000 anys
L'Antàrtida i Groenlàndia retrocedeixen a la velocitat de l'últim desgel, segons un estudi
Uns cucs tornen a la vida després de 41.000 anys sota el permagel
El desglaç està fent reaparèixer animals i plantes que havien quedat enterrades des de molt abans de l'aparició de les primeres civilitzacions humanes
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia
Tres pandèmies en vint anys: la societat del segle XXI accelera la propagació de malalties
Els grans moviments de persones i la urbanització d'espais naturals faciliten la transmissió global de patògens
Els efectes d'un virus com aquest podrien ser molt greus, segons els investigadors | Cristóbal Castro
Observat per primer cop un virus híbrid que esquiva el sistema immunològic
El virus sincicial respiratori humà i el de la grip A s'han fusionat per formar un nou patogen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa