MonPlaneta
La fusió del permagel ressuscita virus antics en un món amb nous hostes

L’escalfament de l’Àrtic és quatre cops superior al de la resta del planeta. Alguns dels efectes d’això són prou coneguts, com la pujada del nivell del mar o com els animals que viuen a la regió tenen cada cop més problemes per sobreviure. N’hi ha d’altres, però, que no ho són tant: amb la fusió del permagel, virus antics podrien ressuscitar en un món amb nous hostes, fent que tornin malalties desaparegudes, de què no hi ha record a la història escrita o fins i tot virus que per primer cop saltin a una espècie nova. Ara, un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’, es mira de quantificar quin és aquest risc.

Un moment d’inestabilitat, també per a les malalties

El canvi climàtic augmentarà la transmissió de malalties infeccioses a causa, entre d’altres, de les espècies que es mouran a zones més fredes, duent els seus patògens, i també de les que, com els mosquits, tindran un hàbitat cada cop més gros. Així doncs, virus i hostes es trobaran per primer cop, i uns científics de la Universitat d’Ottawa ha mirat de veure com de perillós pot ser això, recollint mostres del sòl i els sediments del llac Hazen, al Canadà, i buscant quines restes de genomes de virus i de possibles hostes hi havia.

El virus de la verola  | PhD Dre (Wikimedia Commons)
El virus de la verola es considera desaparegut, però podria ser congelat en algun indret i tornar a infectar tant animals com persones | PhD Dre (Wikimedia Commons)

Amb aquestes dades, els investigadors van mirar de calcular la probabilitat que un virus saltés a una espècie nova, mirant la seva història genètica i el seu hoste típic. Comparant la seva evolució, es pot veure quant de temps fa que conviuen i la tendència del virus a saltar a altres animals. Amb tot plegat, es va construir un algoritme per calcular com afectarà el canvi climàtic a la probabilitat dels virus de saltar a noves espècies.

Un perill real i amb exemples propers

Tot i que no es pot saber mai del cert què passarà, el càlcul del risc és una passa prou important, un recull de dades i càlculs que posa de manifest quins poden arribar a ser el problemes a què s’enfrontaran els ecosistemes del futur, inclosos aquells on habitem els humans. De fet hi ha estudis recents que afirmen que més de 200 malalties infeccioses s’agreujaran a causa del canvi climàtic, i això tenint en compte només les que ja coneixem.

La tundra siberiana anirà desapareixent lentament durant els propers segles, substituïda per boscos | Stefan Kruse
A Sibèria, el desglaç va deixar descobert el cadàver d’un ren infectat i va causar un brot d’àntrax | Stefan Kruse

A sobre, l’escalfament global, amb la fusió del gel i el permagel, podrien alliberar patògens que duen milers d’anys congelats, una circumstància que sembla l’inici d’una novel·la de ciència-ficció però de què hi ha exemples propers, com la mort d’àntrax d’un nen de 12 anys a Sibèria a causa del desglaç, que va deixar al descobert un ren que havia mort per la malaltia. L’episodi, l’any 2016, va acabar amb la mort de 2.000 animals i més de 90 casos d’àntrax.

El risc, doncs, és molt real, però no sabem en quin moment es pot produir una desgràcia com aquesta o una de món pitjor. El millor que podem fer per evitar-ho, doncs, és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per frenar al màxim aquest desglaç que pot dur al nostre món malsons del passat.

Més notícies
Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global

El gel del planeta es fon tan ràpidament com a l’última desglaciació de fa 11.000 anys

L'Antàrtida i Groenlàndia retrocedeixen a la velocitat de l'últim desgel, segons un estudi
:  - Mobile

Uns cucs tornen a la vida després de 41.000 anys sota el permagel

El desglaç està fent reaparèixer animals i plantes que havien quedat enterrades des de molt abans de l'aparició de les primeres civilitzacions humanes
:  - Mobile
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia

Tres pandèmies en vint anys: la societat del segle XXI accelera la propagació de malalties

Els grans moviments de persones i la urbanització d'espais naturals faciliten la transmissió global de patògens
:  - Mobile
Els efectes d'un virus com aquest podrien ser molt greus, segons els investigadors | Cristóbal Castro

Observat per primer cop un virus híbrid que esquiva el sistema immunològic

El virus sincicial respiratori humà i el de la grip A s'han fusionat per formar un nou patogen
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa