MonPlaneta
Un petit satèl·lit farà un mapa dels dipòsits de gel del sud de la Lluna

Aquest dimecres 30 de novembre, a dos quarts de deu del matí si tot va bé, un coet Falcon 9 de SpaceX s’enlairarà del Centre Espacial Kennedy de cap Canaveral (Estats Units) en direcció a la Lluna. Entre càrrega hi haurà un petit satèl·lit, el Lunar Flashlight, que té com a objectiu fer un mapa dels dipòsits de gel del sud del nostre satèl·lit, en una missió que vol fer una passa més per establir-hi una base autònoma ben aviat.

Un coet Falcon 9 de SpaceX serà l'encarregat de dur, entre d'altres, el Lunar Flashlight fins a la Lluna | Pexels
Un coet Falcon 9 de SpaceX serà l’encarregat de dur, entre d’altres, el Lunar Flashlight fins a la Lluna | Pexels

Un altre capítol en l’interès renovat pel satèl·lit

Durant anys, però especialment els darrers mesos, l’interès per la Lluna s’ha disparat després d’anys una mica oblidada. La missió Artemis I de la NASA n’és l’exemple més evident, és clar, però no és l’únic ni molt menys. A més del Lunar Flashlight, de fet, el mateix coet Falcon 9 també durà el mòdul d’aterratge japonès Hakuto-R, que duu el ‘rover’ Rashid, dels Emirats Àrabs Units.

La NASA i l’Administració Espacial Nacional de la Xina (CNSA), però, són les qui tenen els plans més ambiciosos per al satèl·lit, arribant fins i tot a protagonitzar enfrontaments verbals i a establir una certa ‘nova cursa espacial’ per a ser els primers a ‘prendre’n possessió’. En aquest aspecte, la Lunar Flashlight té un paper petit però important, sobrevolar la Lluna buscant gel al seu pol sud.

El Lunar Flashlight és un dels coneguts com a CubeSats, satèl·lits extraordinàriament petits que poden ser adaptats per a múltiples funcions | NASA / JPL
El Lunar Flashlight és un dels coneguts com a CubeSats, satèl·lits extraordinàriament petits que poden ser adaptats per a múltiples funcions | NASA / JPL

Un primer mapa per tenir localitzat aquest recurs clau

Gràcies a un reflectòmetre làser d’infraroigs, el satèl·lit, un dels coneguts com a CubeSat, detectarà si el que hi ha a la superfície és roca o aigua glaçada, fent un primer mapa que, més endavant, podria ser ampliat i detallat de cara als futurs programes que compten amb aquest gel com un element primordial per a l’exploració i l’establiment de presència humana permanent i més o menys autònoma de la Lluna.

A més de poder-lo emprar per a consum humà, gel –i per tant aigua– allà mateix pot servir per convertir-la en oxigen per als motors dels coets, poden establir una mena d’estació de repostatge de combustible a la superfície lunar. Tot plegat, creuen des de la NASA, en algun moment hauria de permetre que les missions humanes al satèl·lit s’hi estiguessin, com a mínim, algunes setmanes.

De moment, si el llançament va bé i la missió arriba amb èxit, el Lunar Flashlight farà un mapa del sud de la Lluna amb una resolució relativament baixa però, més endavant, altres missions prendran les seves dades de punt de partida per continuar treballant.

Més notícies
Un impacte com aquest podria haver estat el causant tant de la formació de la Lluna com de l'arribada de l'aigua a la Terra

L’impacte que va formar la Lluna també va portar l’aigua a la Terra

Un nou estudi explica com el nostre planeta es va tornar habitable després de l'impacte del protoplaneta Teia
:  - Mobile
La superfície de la Lluna | Negative Space

El gel dels pols lunars podria haver estat creat per volcans antics

Les erupcions fins i tot podrien haver format atmosferes temporals
:  - Mobile
La sonda Chang'e 4 poca estona abans d'aterrar a la cara oculta de la Lluna

La Lluna té dipòsits de CO2 sòlid que poden ajudar a colonitzar-la

Es podria fer servir per fer combustible o altres materials útils per a matenir una presència permanent al satèl·lit
:  - Mobile
L'Estació Espacial Tiangong ja està completada i té un munt d'experiments científics programats | Shujianyang  (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

L’estació espacial de la Xina ja està acabada

Durant una dècada s'hi volen fer més de 1.000 experiments científics
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa