MonPlaneta
Troben una súper-Terra a la zona habitable d’un sistema proper a nosaltres
  • CA

Un equip d’astrònoms de l’Institut de Tecnologia de Tòquio, al Japó, ha anunciat el descobriment d’una súper-Terra que es troba a la zona habitable d’un sistema proper a nosaltres. Situat a només 37 anys-llum, una distància petita en termes astronòmics, el planeta orbita una nana vermella, tal com han explicat els mateixos científics en un article publicat a ‘Publications of the Astronomical Society of Japan’.

Aquest planeta és el primer que es descobreix gràcies a un nou instrument del Telescopi Subaru i obra la possibilitat d’investigar l’existència de vida a planetes propers. Aquest primer resultat, de fet, fa esperar que, en el futur, es descobreixin més i millors candidats a planetes habitats al voltant de nanes vermelles.

Reproducció artística de la súper-Terra orbitant la nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)
Reproducció artística d’una súper-Terra orbitant una nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)

Les nanes vermelles, un lloc on buscar planetes habitables

Les nanes vermelles, més petites que el Sol, suposen tres quarts de les estrelles de la Via Làctia i són força abundants al nostre veïnat còsmic. Així doncs, són objectius importants a l’hora de buscar exoplanetes i, especialment, exoplanetes que puguin acollir vida extraterrestre. Tot i això, com que són fredes, no emeten gaire llum visible i, per tant, resulten molt més difícils d’estudiar, si no és en longituds d’ona infraroja, on brillen molt més.

El planeta acabat de descobrir descriu una òrbita el·líptica al voltant del seu planeta | Institut de Tecnologia de Tòquio

Els primers resultats d’un nou instrument

És per això que el Centre d’Astrobiologia del Japó va desenvolupar un instrument d’observació especial pel Telescopi Subaru per tal d’observar aquests astres i, a més, buscar indicis de l’existència de planetes orbitant-los. Anomenat IRD (Dopple d’Infraroigs), ha estat dissenyat al llarg de 14 anys i els primers resultats que ha donat són els signes de l’existència d’una súper-Terra, amb una massa quatre cops superior a la del nostre planeta, orbitant l’estrella Ross 508, a la constel·lació del Serpent.

Batejat com a Ross 508 b, els seus anys només duren 11 dies de la Terra i es troba al límit interior de la zona habitable de la seva estrella. La seva òrbita, però, sembla que és el·líptica, cosa que podria voler dir que durant part de l’òrbita el planeta és més endins de la zona habitable, on les condicions són més favorables perquè hi hagi aigua líquida a la superfície del planeta. Que n’hi hagi, però, com que hi hagi vida, són preguntes que encara s’han de respondre.

Més notícies
Swim és un dels darrers projectes d'innovació que finança el Jet Propulsion Laboratory de la NASA | JPL-Caltech
La NASA vol enviar robots submergibles a explorar mons oceànics habitables
L'agència espacial nord-americana ha aprovat finançar un projecte que té aquest objectiu
Vista artística de la superfície del planeta Pròxima b orbitant la nana vermella Pròxima Centauri | ESO/M. Kornmesser
Les primeres senyals de vida extraterrestre es podrien detectar durant els propers 10 anys
Un nou telescopi, que es llançarà aquesta tardor, podria trobar biosignatures a altres planetes en només tres dies
Muntat en un vehicle d'exploració, aquest instrument podria trobar restes de vida present o passada en altres planetes | ESO/G. Hudepohl
Una nova eina pot revolucionar la cerca de vida fora de la Terra
El Compact Color Biofinder pot detectar indicis de vida fins i tot si són microscòpics i tenen milions d'anys d'antiguitat
Representació artística d'un planeta orbitant un sistema binari
Les estrelles binàries poden ser sistemes on buscar vida
La comprensió de com s'hi formen els planetes ens pot ajudar a trobar-la

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa