El ‘rover’ Curiosity de la NASA ha trobat proves que semblen molt clares que, en el passat, hi havia hagut llacs a la superfície de Mart. Segons ha informat la mateixa agència espacial nord-americana, són les més concloents que s’han trobat mai fins ara: roques que tenen gravades les ones de l’aigua.
El descobriment ha sorprès els científics perquè, segons creien, aquelles roques s’havien format quan la superfície del planeta s’estava assecant i, per tant, esperaven rastres molt menys evidents de l’existència d’aigua en el passat. Ashwin Vasavada, de fet, científic del projecte Curiosity, ha definit la troballa com “la millor prova (de l’existència) d’aigua i onades que hem vist en tota la missió”, afegint que, després d’haver examinat tants dipòsits de llacs, han acabat “trobant-ho en un lloc que esperàvem que fos sec”.

Una regió que podria ajudar a explicar els canvis que ha patit Mart
Aquesta regió, de fet, és una zona rica en dipòsits de sals minerals que s’esperava que aportés informació sobre en quin moment i per què Mart va passar de ser un planeta amb aigua líquida i on potser fins i tot hi podria haver aparegut la vida a ser l’indret erm i glaçat que és ara. Pel que fa a l’aigua, però, creien que les roques de la zona s’havien format quan només en quedaven gotes, mentre que les proves indiquen que, allà, hi havia hagut un llac poc profund.
Les roques són massa dures per extreure’n mostres
El ‘rover’ Curiosity ha intentat obtenir algunes mostres d’aquestes roques per analitzar-les detalladament però, segons la NASA, són massa dures com perquè la broca del vehicle les pugui perforar. No obstant això, l’exploració de la zona podria permetre trobar-ne d’altres de més toves d’on poder obtenir mostres del que, potser, podria haver estat un entorn ple de rierols i llacs, ideal per a l’aparició de vida microscòpica.