MonPlaneta
Descobreixen una estranya formació amb forma de flor a Mart
  • CA

En la seva exploració del cràter Gale, inspeccionant les roques de Mart, el ‘rover’ Curiosity de la NASA ha trobat una estranya formació amb una forma semblant a la d’una flor, envoltada d’altres roques de forma esfèrica. Aquesta roca en concret, molt petita malgrat el que pugui semblar a la fotografia, es devia formar fa molt de temps, quan a Mart encara hi havia quantitats substancials d’aigua, a causa de l’erosió.

El vehicle va obtenir aquesta imatge el passat 24 de febrer fent servir la càmera que té al final del seu braç robòtic, l’anomenada Mars Hand Lens Imager. No és, però, la primera vegada que es troben formacions així d’estranyes. Segons la NASA, totes elles es van formar “quan fluids mineralitzants van passar a traés dels conductes de la roca”. Tot i que l’agència no consideri aquesta troballa especialment excepcional, cadascuna d’aquestes restes del passar marcià ajuda els investigadors a tornar a muntar la història del planeta, especialment de la presència d’aigua a la seva superfície.

Il·lustració de l'Ingenuity volant a la superfície de Mart | NASA/JPL-Caltech
Il·lustració de l’Ingenuity volant a la superfície de Mart | NASA/JPL-Caltech

Una recerca combinada

El Curiosity, que aquest estiu farà 10 anys que va arribar a Mart, ha estat explorant el cràter Gale des d’aleshores, inclòs l’anomenat mont Sharp que hi ha al seu centre. A dia d’auvi, continua viatjant per la superfície del planeta recollint mostres de roca i de sòl per analitzar-les i aportar el màxim de dades possibles als científics de la Terra. L’objectiu final és aconseguir saber si Mart, en algun moment, havia estat un planeta habitable, encara que fos per a vida microscòpica. Si ho aconsegueix, també es podrà esbrinar en quin moment de la seva història ho va ser i durant quant de temps.

Alhora, a gairebé 4.000 quilòmetres de distància, el ‘rover’ Perseverance i l’helicòpter Ingenuity, que són al cràter Jezero, estan fent una tasca semblant. En el futur, però, les mostres que recullin aquests darrers seran recollides per noves missions al planeta roig, que les tornaran a la Terra per tal que puguin ser examinades amb les darreres tecnologies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa