MonPlaneta
Mart té tots els ingredients perquè, actualment, hi hagi vida sota la seva superfície
  • CA

A més de controlar les proves de vol de l’Ingenuity, el vehicle d’exploració Perseverance de la NASA comença la seva recerca de restes de vida a la superfície de Mart. El millor lloc per buscar-la, però, podria ser a sota, al subsòl, on fins i tot a dia d’avui s’hi podrien estar desenvolupant microorganismes, segons afirma un equip de científics de la Universitat Brown (Estats Units) en un article publicat a la revista ‘Astrobiology’. La recerca, que s’ha fixat en la composició química dels meteorits provinents de la superfície del planeta roig que van acabar impactant al nostre planeta, conclou que aquelles roques, en contacte permanent amb aigua, produirien la mateixa energia química que permet sobreviure a les comunitats de microorganismes que podem trobar a les profunditats de la Terra. Si aquests meteorits són representatius de la composició de l’escorça de Mart, quedaria demostrat que gran part del subsòl del planeta podria ser habitable.

Així doncs, si en algun moment hi va haver vida en aquell planeta, quan les condicions climatològiques i atmosfèriques van canviar, sota la superfície hi podria haver-se continuat generant prou energia per mantenir-la fins als nostres dies, tal com passa a la Terra, on les profunditats acullen una quantitat immensa de formes de vida que estan gairebé desconnectades del tot de la que hi ha a la superfície. Sense llum solar, aquests éssers fan servir les restes de les reaccions químiques de les roques per obtenir energia, així com la que emeten alguns elements radioactius. Aquests processos, que trenquen les molècules d’aigua en hidrogen i oxigen, poden proporcionar aliment a alguns microorganismes, que fan servir tots dos elements com a combustible. Al nostre planeta, això passa fins i tot a més d’un quilòmetre de profunditat.

Mart hauria pogut tenir vida microscòpica sota la superfície, com passa al nostre planeta | CEDIDA
Mart hauria pogut tenir vida microscòpica sota la superfície, com passa al nostre planeta | CEDIDA

Els ingredients necessaris perquè tot plegat sigui possible són elements radioactius com el tori, l’urani i el potassi, minerals que es puguin convertir en sulfats, i roques prou poroses com per atrapar aigua. En els estudis dels meteorits provinents de Mart i de les dades del Curiosity i altres sondes i vehicles de la NASA els ingredients han estat trobats en prou quantitats com per mantenir vida semblant a la que trobem a la Terra en aquestes condicions. A diferència de la Terra, a més, a Mart no hi ha moviments de plaques tectòniques de manera que, si existien, aquests possibles ecosistemes s’han mantingut inalterats. Tot plegat, sumat als indicis de presència d’aigua sota la superfície, fan que els científics demanin un programa d’exploració que cerqui vida a les profunditats del planeta, una tasca evidentment complexa però no tant com es podria pensar. Una operació de perforació a petita escala seria suficient per obrir una nova etapa en l’exploració de Mart i, qui sap, potser trobar els primers organismes no-terrestres de què es té constància.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa