MonPlaneta
El Telescopi James Webb detecta una tempesta de sorra a un món llunyà

El Telescopi Espacial James Webb de la NASA ha detectat, per primera vegada fora del Sistema Solar, una enorme tempesta de sorra. Es tracta d’un fenomen observat en un exoplaneta llunyà, a 40 anys-llum de nosaltres, anomenat VHS 1256b, i les partícules que aixeca el vent estan, pel que sembla, formades de silici i oxigen, la base de la majoria de roques que trobem al nostre planeta. La detecció de la tempesta ha estat presentada en un article a ‘The Astrophysical Journal Letters’.

Sorra finíssima

No obstant això, aquesta tempesta no és com les que podem trobar a la Terra sinó que està formada de grans minúsculs, de la mida de les partícules del fum. Això, d’altra banda, coincideix amb el que deuen ser els núvols del planeta que, no obstant això, deuen estar molt més calents. VHS 1256b, al cap i a la fi, és el que es coneix com un ‘súper-Júpiter’, semblant al planeta més gran del nostre Sistema Solar però encara entre 12 i 18 vegades més gros i que orbita un sistema binari a moltíssima distància.

Reproducció artística del Telescopi Espacial James Webb | NASA
Reproducció artística del Telescopi Espacial James Webb | NASA

Si les observacions anteriors del planeta mostraven que és vermellós, apuntant a la presència de pols, ara el James Webb ho ha pogut confirmar. Segons el que s’ha pogut veure, és probable que el planeta estigui totalment ple d’aquestes partícules minúscules de silici i formin gran part de la seva atmosfera i que, a més, la seva meteorologia permeti la formació d’enormes tempestes com passa, també, a Júpiter.

El James Webb continua fent-nos volar la imaginació

Aquest descobriment, d’altra banda, també posa de manifest una vegada més les enormes capacitats del Telescopi Espacial James Webb a l’hora d’observar objectes que són extraordinàriament lluny. Si des de la seva posada en funcionament ens ha dut imatges espectaculars d’algunes de les galàxies més antigues que es coneixen i també d’objectes que són molt més a prop de nosaltres, la possibilitat de conèixer tants detalls de mons llunyans fa volar la imaginació dels científics que esperen, algun dia, trobar planetes habitables o fins i tot habitats.

Més notícies
Aquestes dues galàxies són les més antigues que hem aconseguit veure mai els humans | NASA / ESA / CSA / Tommaso Treu
El James Webb observa dues de les primeres galàxies de l’univers
Ja s'havien format només entre 350 i 450 milions d'anys després del Big Bang
Els Pilars de la Creació tal com han estat observats pel Telescopi Espacial James Webb | NASA / ESA / CSA
El James Webb ja té la seva imatge dels Pilars de la Creació
Aquesta estructura còsmica ha estat fotografiada per tots els grans telescopis
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit captar aquesta imatge d'una gran bellesa de la nebulosa d'Orió i les estrelles que s'hi formen | NASA / ESA / CSA
El James Webb amplia el que sabem sobre com neixen les estrelles
L'observatori revela detalls de com es formen els sistemes solars
El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit observar un planeta fora del sistema solar | NASA / ESA / CSA
El James Webb aconsegueix la primera imatge directa d’un exoplaneta
El telescopi espacial continua donant mostres del seu enorme potencial

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa