MonPlaneta
El James Webb aconsegueix la primera imatge directa d’un exoplaneta
  • CA

El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit per primera vegada una imatge directa d’un exoplaneta, donant una nova mostra del seu enorme potencial. Gràcies als instruments de l’observatori, s’ha pogut veure el planeta en quatre franges diferents de llum infraroja, que és invisible a l’ull humà però que permet veure objectes que es troben a moltíssima distància de nosaltres.

La diferència entre una nana marró i un súper-Júpiter pot ser molt petita i encara n'hem d'aprendre moltes coses | Pxhere
El planeta és molt més gros que Júpiter i fa pocs milions d’anys que es va formar | Pxhere

Un planeta enorme i molt jove

El planeta, conegut com a HIP 65426 b, és un gegant gasós que es calcula que té entre 6 i 12 vegades la massa de Júpiter i que es troba a uns 385 anys-llum de la Terra. És un planeta molt jove, de només entre 15 i 20 milions d’anys, poquíssim en comparació amb els aproximadament 4.500 milions d’anys que té la Terra.

El seu descobriment es va produir el 2017, quan va ser detectat per l’instrument SPHERE del telescopi VLT de l’Observatori Austral Europeu, situat al desert d’Atacama, a Xile. HIP 65426 b és a una distància de la seva estrella unes 100 vegades superior a la que ens separa a nosaltres del Sol, i és per això que, tot i que l’astre brilla unes 10.000 vegades més, els instruments del James Webb han aconseguit separar la llum de tots dos i veure el planeta.

El Telescopi Espacial James Webb és a punt de començar a enviar-nos imatges de l'espai profund amb una resolució mai vista fins ara | NASA
El Telescopi Espacial James Webb | NASA

Una nova mostra del potencial del James Webb

Tot i que el Telescopi Espacial Hubble va ser el primer que va aconseguir una imatge directa d’un exoplaneta, el James Webb està començant a desplegar tot el seu potencial, fent-nos arribar imatges espectaculars del cosmos d’ençà que va entrar en funcionament aquest mateix estiu.

Els astrònoms responsables d’aquesta primera imatge d’un planeta de fora del sistema solar estan analitzant les dades obtingudes pel James Webb per tal de presentar un estudi a les revistes científiques, ampliant el coneixement disponible sobre què hi ha més enllà de les fronteres del nostre sistema solar.

Més notícies
La galàxia de la Roda de Carro es va formar pel xoc de dues galàxies, una de gran i una de petita | NASA
El James Webb mostra el resultat de la col·lisió entre dues galàxies
Aquestes imatges han permès aprendre com es formen les estrelles i estudiar els forats negres
Gràcies a les imatges dels telescopis espacials Hubble i James Webb, s'ha pogut aconseguir aquesta fotografia espectacular de la Galàxia Fantasma | NASA / ESA / CSA
L’ESA presenta una nova imatge increïble de la Galàxia Fantasma
L'Agència Espacial Europea ha combinat les capacitats dels telescopis espacials Hubble i James Webb
Vista artística de la superfície d'un planeta orbitant una nana vermella | ESO/M. Kornmesser
Troben una súper-Terra a la zona habitable d’un sistema proper a nosaltres
Orbita una nana vermella que és a 37 anys-llum
Reproducció artística de la súper-Terra orbitant una nana vermella | Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)
Els ‘mini-Neptús’ i les ‘súper-Terres’ podrien ser planetes molt semblants
La diferència podria ser simplement a l'atmosfera i els primers es podrien convertir en els segons en perdre-la

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa