MonPlaneta
El James Webb amplia el que sabem sobre com neixen les estrelles
  • CA

El Telescopi Espacial James Webb ha aconseguit noves imatges d’un viver estel·lar a la nebulosa d’Orió, que revelen detalls sobre com neixen les estrelles i es formen sistemes solars al seu voltant. Les fotografies, publicades aquest dilluns, mostren un panorama semblant al que hi devia haver al nostre Sistema Solar quan es va formar, fa més de 4.500 milions d’anys, i observar-les pot ajudar els investigadors a aprendre com va ser aquell període de la història del nostre veïnat estel·lar.

El Telescopi Espacial James Webb és a punt de començar a enviar-nos imatges de l'espai profund amb una resolució mai vista fins ara | NASA
El Telescopi Espacial James Webb observa el cosmos des de l’espai | NASA / ESA / CSA

Unes regions del cosmos difícils d’observar

El centre dels vivers estel·lars normalment estan ocults rere grans quantitats de pols estel·lar, que fan impossible veure què passa a l’altra banda. Això és així, com a mínim, amb observatoris com el Telescopi Espacial Hubble, que majoritàriament opera en l’espectre de llum visible. En el cas del James Webb, però, que detecta la llum infraroja, pot mirar més enllà de la pols i mostrar els esdeveniments que tenen lloc a les profunditats de la nebulosa. De fet, les darreres imatges són les més detallades que s’han obtingut mai de què està passant en aquest indret del cosmos, a 1.350 anys-llum de nosaltres.

No obstant això, veure la nebulosa d’Orió amb el James Webb era tot un repte perquè, per com de sensibles són els seus instruments, la seva brillantor podia ser massa potent. Malgrat estar dissenyat per observar galàxies molt llunyanes i tènues, però, també pot veure objectes més propers, com aquesta nebulosa o el planeta Júpiter, que són entre els més brillants del cel en infraroigs.

Recreació artística d'un disc protoplanetari al voltant d'una estrella jove | NASA / JPL-Caltech
Recreació artística d’un disc protoplanetari al voltant d’una estrella jove | NASA / JPL-Caltech

Un nivell de detall com no s’havia vist mai

A l’interior de la nebulosa es poden veure un munt d’estructures, inclosos proplyds –discs protoplanetaris ionitzats–, una protoestrella envoltada d’un disc de pols i gas on es formen els planetes. Fins ara no s’havia pogut veure mai els detalls d’aquests entorns i com s’hi poden formar sistemes planetaris, però aquestes imatges ho fan possible. A més, al cor de la nebulosa també s’hi pot veure un clúster d’estrelles enormes i massives que donen forma al núvol de pols i gas amb la seva llum ultravioleta. Entendre l’efecte d’aquesta radiació, de fet, és importantíssim per entendre la formació dels sistemes estel·lars.

Més notícies
La Nebulosa de la Taràntula vista pel Telescopi Espacial James Webb | NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team
El James Webb mostra la Nebulosa de la Taràntula amb més detalls que mai
Es tracta de la regió de formació d'estrelles més grossa i brillant que hi ha a la nostra zona del cosmos
El Telescopi Espacial James Webb | NASA
Un micrometeorit xoca contra el Telescopi Espacial James Webb
Per sort no hi ha hagut danys de consideració i es posarà oficialment en funcionament el 12 de juliol
La galàxia de la Roda de Carro es va formar pel xoc de dues galàxies, una de gran i una de petita | NASA
El James Webb mostra el resultat de la col·lisió entre dues galàxies
Aquestes imatges han permès aprendre com es formen les estrelles i estudiar els forats negres
La regió N180 del Gran Núvol de Magalhães
La bellesa del naixement de les estrelles al Gran Núvol de Magalhães
L'Observatori Europeu del Sud ha captat una regió d'aquest satèl·lit de la nostra galàxia amb un nivell de detall gairebé inèdit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa