MonPlaneta
El Sol és a punt d’arribar al màxim del seu cicle

El Sol avança ràpidament cap al punt màxim del seu cicle d’onze anys i, gràcies a unes imatges amb uns detalls sense precedents, podem veure què està passant a la superfície de l’estrella, on l’activitat s’apropa al seu punt àlgid. i es poden produir erupcions solars o ejeccions de massa de la corona que, si arribessin a la Terra, podrien tenir conseqüències greus, especialment per a les telecomunicacions basades en satèl·lits.

Una mirada als detalls del Sol

Aquestes imatges van ser captades pel Telescopi Solar Daniel K. Inouye, situat a l’illa de Maui (Hawaii, Estats Units). Amb el Sol apropant-se al màxim del seu cicle, que es produirà el juliol de 2025, el telescopi mostra les taques solars, indrets de la superfície de l’estrella que són més freds que la resta perquè els camps magnètics hi són més forts. Unes taques que poden ser més grans que el nostre planeta i que, quan s’ajunten, causen les erupcions solars i les ejeccions de massa, que expulsen tant material de l’estrella com del camp magnètic.

Les taques solars són una de les característiques del Sol que s'han pogut observar amb més detall | NSO
Les taques solars són una de les característiques del Sol que s’han pogut observar amb més detall | NSO

En aquestes taques, el plasma brillant i calent puja cap a la superfície mentre el més fred i fosc s’enfonsa. Just a sobre, a l’atmosfera del Sol, es poden veure estructures amb forma de fil que indiquen la presència de camps magnètics, amb zones més brillants on són més forts i que coincideixen amb els indrets on hi ha taques solars.

El primer tast de les capacitats del telescopi

Totes aquestes imatges han estat obtingudes durant el darrer any i són de les primeres que ha aconseguit el Telescopi Solar Inouye, un dels més grans i potents del món i que, fins ara, estava en període de proves. Així doncs, en el futur podríem tenir imatges encara millors que ens ajudin a respondre alguns dels misteris de l’astre rei, com ara quin és l’origen de les tempestes solars o bé acabar de comprendre el funcionament del seu camp magnètic.

Més notícies
El sol i la marca de les ones de ràdio generades en l'erupció solar del 10 de setembre de 2017
Els secrets de les erupcions solars, revelats
Un equip d'investigadors ha combinat dades de radiotelescopis amb imatges obtingudes des de l'espai per veure com aquests fenòmens acceleren les partícules gairebé fins a la velocitat de la llum
El nou radiotelescopi solar ha estat construït a l'altiplà del Tibet | Liu Zhongjun / China News Service
El conjunt de telescopis solars més gros del món ja està a punt
El Radiotelescopi Solar de Daocheng està format de 300 antenes en un cercle de 3 km de circumferència
Les taques del Sol van fer que, fa pocs dies, semblés una cara somrient | NASA
La NASA aconsegueix una fotografia del Sol ‘somrient’
Les taques de l'estrella fan que sembli una cara, en una imatge curiosa
Instant del cicle d'una erupció solar segons el model del nou estudi
Les erupcions solars com no s’havien vist mai
Un nou model, que reprodueix el cicle complet d'aquest fenomen, mostra com la bellesa i el perill es troben en un gran espectacle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa