MonPlaneta
Els secrets de les erupcions solars, revelats
  • CA

La Universitat de Helsinki (Finlàndia) i el Trinity College de Dublin (Irlanda) han anunciat un gran descobriment sobre la natura de les erupcions solars en un article a la revista ‘Nature Astronomy’: aquests fenòmens poden accelerar les partícules a diversos llocs simultàniament, segons han observat combinant les dades del radiotelescopi LOFAR (‘matriu de baixa freqüència’) i imatges obtingudes per naus de l’Agència Espacial Europea, la NASA i l’Administració Oceànica i Atmosfèrica Nacional dels Estats Units.

El Sol és un astre molt actiu. Les taques solars, que poden ser més grans que la Terra, apareixen de tant en tant a la seva superfície i acumulen quantitats enormes d’energia fins que es produeixen les erupcions solars, explosions on s’alliberen milers de milions de tones de gas calent que surten disparades a velocitats que poden arribar a l’ordre dels milions de quilòmetres per hora. Aquest estudi en concret es basa en una erupció solar que va tenir lloc el 10 de setembre de 2017, poc després que l’estació del LOFAR a Irlanda es posés en funcionament. Els resultats van donar una visió molt detallada de com es propaguen les erupcions solars i com les partícules que contenen s’acceleren gairebé fins la velocitat de la llum. Aquests resultats poden ser útils per a la predicció de les erupcions solars i per a l’estudi dels seus efectes a la Terra, que van de la formació d’aurores polars fins a problemes greus en les telecomunicacions i les xarxes de distribució d’electricitat.

En una societat tan dependent de la tecnologia com l’actual, les erupcions solars són una font potencial de problemes molt significatius. El 1859, quan es va produir l’erupció solar més potent que es recorda, les aurores es van poder veure fins a Itàlia i Cuba i els sistemes de telègraf de l’època van deixar de funcionar tant a Europa com als Estats Units. El 2003, una erupció solar va causar danys a transformadors elèctrics a Sud-Àfrica. Més recentment, l’any 2015 un d’aquests fenòmens va anul·lar tots els sistemes de control del trànsit aeri a Suècia durant més de dues hores i es van detectar problemes en més de 50 satèl·lits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa