L’Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, una de les moltes plataformes des de les quals l’agència espacial nord-americana estudia diversos aspectes del cosmos, va aconseguir aquesta fotografia tan curiosa del Sol. A la imatge, les taques de l’estrella fan que sembli una cara somrient per bé que, com bé sabem, les taques del sol en realitat són zones de la seva superfície que estan a una temperatura més baixa que la resta.
La NASA va publicar la fotografia a través del compte de Twitter del seu departament d’heliofísica, és a dir, de l’estudi de la física del Sol. L’Observatori de Dinàmica Solar, o SDO, va ser posat en òrbita l’any 2010 per analitzar com l’activitat del Sol afecta l’espai i també el nostre planeta, i és per això que captura imatges de la nostra estrella contínuament.

Els forats coronals i les erupcions solars
Aquesta imatge tan curiosa, o molta gent ha vist no només una cara sinó fins i tot la cara d’algun personatge en concret, serveix per explicar què són els forats coronals, aquesta mena de taques negres irregulars que es fan visibles quan es veu el sol amb raigs X o quan només se’n filtra la llum ultravioleta. Els forats coronals, com hem vist, no són tan calents com les zones que els envolten i, a més, tampoc no són tan densos, i tot plegat fa que tinguin un aspecte més fosc.
Poden aparèixer a la superfície del sol en qualsevol moment i tenen un camp magnètic que fa que alliberin erupcions de vent solar, és a dir, de partícules carregades, a velocitats que superen els 1,6 milions de quilòmetres per hora i que poden arribar fins al nostre planeta. Aquí, el camp magnètic de la Terra ens protegeix, desviant la major part d’aquest vent solar, però tot i així poden tenir efectes palpables en l’atmosfera.