MonPlaneta
La NASA aconsegueix una fotografia del Sol ‘somrient’
  • CA

L’Observatori de Dinàmica Solar de la NASA, una de les moltes plataformes des de les quals l’agència espacial nord-americana estudia diversos aspectes del cosmos, va aconseguir aquesta fotografia tan curiosa del Sol. A la imatge, les taques de l’estrella fan que sembli una cara somrient per bé que, com bé sabem, les taques del sol en realitat són zones de la seva superfície que estan a una temperatura més baixa que la resta.

La NASA va publicar la fotografia a través del compte de Twitter del seu departament d’heliofísica, és a dir, de l’estudi de la física del Sol. L’Observatori de Dinàmica Solar, o SDO, va ser posat en òrbita l’any 2010 per analitzar com l’activitat del Sol afecta l’espai i també el nostre planeta, i és per això que captura imatges de la nostra estrella contínuament.

L'erupció solar de classe X del 3 de juliol de 2021 | NASA
Les taques del Sol són visibles només en alguns espectres de llum | NASA

Els forats coronals i les erupcions solars

Aquesta imatge tan curiosa, o molta gent ha vist no només una cara sinó fins i tot la cara d’algun personatge en concret, serveix per explicar què són els forats coronals, aquesta mena de taques negres irregulars que es fan visibles quan es veu el sol amb raigs X o quan només se’n filtra la llum ultravioleta. Els forats coronals, com hem vist, no són tan calents com les zones que els envolten i, a més, tampoc no són tan densos, i tot plegat fa que tinguin un aspecte més fosc.

Poden aparèixer a la superfície del sol en qualsevol moment i tenen un camp magnètic que fa que alliberin erupcions de vent solar, és a dir, de partícules carregades, a velocitats que superen els 1,6 milions de quilòmetres per hora i que poden arribar fins al nostre planeta. Aquí, el camp magnètic de la Terra ens protegeix, desviant la major part d’aquest vent solar, però tot i així poden tenir efectes palpables en l’atmosfera.

Més notícies
Imatges espectaculars de l'aurora boreal a Escòcia
Demostren quin és l’origen de les aurores
Un equip de físics ha reproduit aquest fenomen en un laboratori, comprovant la validesa d'una teoria de 1946
La Solar Orbiter ha aconseguit obtenir aquesta imatge increïble del Sol des d'una distància relativament curta | ESA
L’Agència Especial Europea presenta una foto del Sol de 83 megapíxels
És la imatge amb la resolució més alta que s'ha aconseguit mai del Sol i la seva corona
Representació del camp magnètic de la Terra
El camp magnètic de la Terra no s’invertirà en cap moment proper
Els rumors alarmistes que s'havien difós els darrers anys sembla que no són certs
Instant del cicle d'una erupció solar segons el model del nou estudi
Les erupcions solars com no s’havien vist mai
Un nou model, que reprodueix el cicle complet d'aquest fenomen, mostra com la bellesa i el perill es troben en un gran espectacle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa